Täyteläisen madekeiton makumaailman viimeistelee valkoviini, voi ja kerma. Mateen lisäksi keitossa on mm. perunaa, purjoa, salottisipulia ja tilliä.

madekeitto ohje


Jättimäinen made nousi Lapin erämaassa sijaitsevan mökin vesistöstä verkoilla.

 
Verkkoihin tarttui pari muutakin kaveria jotka savustettiin pöntössä. Komean mateen nahkaa saatiin nylkeä kahden henkilön ja nahkahanskan voimin ennenkuin se suostui irtoamaan.

mateen nylkeminen

 

madekeitto resepti
 

Madekeitto (8:lle)

Tarvitset:
2 kg made (perattuna ja nyljettynä)
n. 1,5 l vettä
4 rkl voita
4 salottisipulia
1 purjo
2 dl kuivaa valkoviiniä
10 keskikokoista perunaa
2 dl kermaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
ruukku tuoretta tilliä


Mateen nylkeminen ja käsittely:

Aloita keiton teko mateen käsittelyllä. Jos mahdollista, käsittele kala ulkosalla, prosessissa keittiö saataa sotkeentua. Tarvitset sanomalehteä, leikkuualustan, hanskan (tai pihdit) sekä terävän veitsen. Vuoraa leikkuualusta sanomalehdellä ja aseta made sen päälle.

Ota napakka ote kalan päästä ja viillä sen nahka kauttaaltaan mateen rintaevien takapuolelta. Varmista, että nahka on viilletty koko kalan ympästi.

Ota napakka ote mateen niskanahasta pitävällä hansikkaalla tai pihdeillä. Pidä toisella kädellä mateen päästä kiinni ja vedä nahka napakasti kalan pyrstöön päin. Vedä nahkaa useammasta kohdasta – sen pitäisi helpottaa nahan irtoamista. Nahan tulisi irrota kokonaan pyrstöä myöden. Lopputuloksena on sileä ja kaunis täysin nahaton kala.

Perkaa kala normaaliin tapaan. Varo, ettet riko mateen sappirakkoa. Ota mateen maksa talteen ja laita se likoamaan kylmään veteen. Irrota mateen pää veistä apuna käyttäen ja huuhtele kala kauttaaltaan huolellisesti.

 
Madekeiton valmistusohje:
Laita made kattilaan, ja kaada sen päälle vettä sen verran, että kala peittyy. Anna mateen kiehua kypsäksi miedolla lämmöllä noin 10-15 minuutin ajan. Nosta kypsä kala varovasti vadille ja siivilöi keitinliemi talteen.

Kuori ja hienonna sipulit pieneksi. Halkaise purjo, huuhtele se kauttaaltaan ja pilko ohuiksi renkaiksi. Aseta ne suurehkoon kattilaan. Kuullota sipuleita ja purjoa voissa kunnes ne ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa voimakkaasti. Kaada joukkoon talteen otettu siivilöity keitinliemi ja kuoritut lohkotut perunat. Hauduta keittoa noin 15 minuutin ajan. Erottele tällä välin kalanliha ruodoista. Kun perunat ovat kypsiä, lisää joukkoon ruodottamat kalapalat, mateen maksa ja kerma. Mausta keitto sormisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Anna keiton kiehahtaa kertaalleen. Lisää joukkoon vielä reilusti tuoretta tilliä ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. Halutessasi voit vielä lisätä keittoon nokareen voita.


Lapsena rakastin kalojen perkaamista, ja olin siinä superhyvä. Ilmeisesti lapsuudessa Lapissa erämaassa vietetyt viikot tekivät tehtävänsä. Ei tyyppillisin pienen tytön harrastus. Tällä kertaa sisarusten lapset ihmettelivät  vierestä kun pappa perkasi kalat  ja nylki mateen. ”Täti, onko tuo kala vai käärme?!” Keitto varsinaisesti mennyt heidän suosikkiruokiensa listalle, mutta jokainen kyllä maistoi madetta mukisematta.

Miten made nyljetään