Ravintola Savoy on ollut jo vuosia ”to eat” -listallani. Klassinen Savoy kiehtoo paitsi  historiansa, myös hulppeiden puitteiden sekä miljöön osalta.  Nyt sain vihdoinkin mahdollisuuden päästä kokemaan legendaarisen ravintolan Taste of Helsingin brändilähettilään roolissa.  Savoy osallistuu parin viikon päästä järjestettäville gourmetruokafestareille ensimmäistä kertaa – ja odotukseni ravintolalta ovat myös tapahtuman osalta erittäin korkealla.

Savoy avasi ovensa jo vuonna 1937 ja on täten vaikuttanut suomalaiseen ruokakulttuuriin jo 80 vuoden ajan. Ravintolan ensimmäiset annokset olivat ranskalaishenkisiä, mutta ylpeys kotimaisista raaka-aineista kasvoi ajan mittaan. Savoyn tunnetuin asiakas oli eittämättä marsalkka Mannerheim, joka illasti ravintolassa usein nimikkopöydässään.


Kilistelimme illallisen alkaneeksi juhlavasti Suusta suuhun -blogista  tutun Alisan kanssa Savoyn upealla nimikkoshamppanjalla:
Champagne Jacques Lassaigne Savoy 80 anniversary Brut Réservella.

 
Aloitimme illallisen keittiön tervehdyksellä – eli Marsalkka Mannerheimin suosimalla klassisella vorschmackilla.  Legenda kertoo Mannerheimin tutustuneen tähän herkkuun Varsovan upseerikerholla.  Hän toi reseptin Suomeen ensin Ravintola Kämpiin, mutta koska keittiömestari ei tästä ruoasta innostunut – päätyi Mannerheim sen kanssa Savoyihin. Vorschmack tarjoillaan edelleen ravintolassa klassisesti perunan, suolakurkun, punajuuren, smetanan ja perunan kera. Keittiön tervehdys oli ihanan ronski, maukas ja simppeli kaikessa komeudessaan ja herkullisuudessaan.


 


Alkuruoaksi meille tarjoiltiin piikkikampelacarpacciota ja marinoitua parsaa sipulikastikkeen kera.
Annoksessa maistuivat myös etikkaiset kurkut sekä mäti.

 

 

Carpaccion jälkeen hemmottelimme makuhermojamme haudutetulla hummerilla, perunahelmifricassella ja hummerivaahdolla.
Miten kaunis ja hienostunut annos! Hummerin suurena ystävänä olin tästä kokonaisuudesta täysin myyty. Pisteitä myös perunahelmen ennakkoluulottomasta käytöstä ylellisen hummerin kaverina.

 

 
Pääruoan kanssa yhteen sovitettu punaviini kaadettiin laseihin näyttävästä decanterista.


Pääruoaksi eteemme kiikutettiin villiporoa Sallasta, tryffeliä ja savuporokastiketta.
Fantastinen, klassinen vahvojen makujen annos jonka komponentit toimivat saumattomasti yhteen.
Ykskantaan voin todeta tämän annoksen olleen elämäni paras poroannos!Jälkkärin kanssa joimme Itävaltalaista Weingut Nittnaus Beerenauslese Exquisit Roseta. Jälkkäriviinit ovat uusin hurahdukseni, ja usein tilaankin ravintolassa varsinaisen jälkkärin sijaan makean viinin. Paras kombinaatio on tietysti molemmat, mutta erinomainen jälkkäriviini yksinäänkin onnistuu sinetöimään illallisen kuin illallisen.

 
Ja miten kaunis oranssiin kuultava väri viinissä onkaan!


Viinin kaverina mansikka-valkosuklaabavaroisea ja sitruunamelissa-anglaisea.
Makea ystävän unelma, jossa yhdistyi valkosuklaan makeus sekä mansikan hapokkuus.

    
Paitsi ruoan, Savoy on kokemus myös kauniin miljöön sekä ainutlaatuisen palvelun osalta. Henkilökunta paneutuu asiakkaan palvelemiseen pieniä yksityiskohtia myöden. Harvassa ravintolassa lautasliina asetetaan tarjoilijan toimesta syliin. Narikassa ei tarvita erikseen lippulappusia – vaan asiakkaiden takit muistetaan ulkoa. Ainutlaatuista Savoyta suosittelenkin erityisesti ainutlaatuisiin tilaisuuksiin.

Savoyn herkkuja pääsee pian maistelemaan pikkurahalla Taste of Helsingissä.


Ravintolan menu tapahtumassa näyttää tältä:

***

Mustaherukalla maustettua silakkaa Escabeche, perunahelmiä ja tillikreemiä

Grillattua vuohenjuustomoussea, rosmariini-hunajamanteleita ja romesco-kastiketta

Lime-basilikaposset, valkosuklaakristallia ja mansikka-sitruunamelissasorbet

Nimikkoannos

Savoyn Vorschmack

***


Taste of Helsingin osalta odotan Kari Aihisen bongaamisen lisäksi erityisesti tuota silakka-annosta.
Vorschmackia maistan varmasti ja jälkkärikin kuulostaa herkulliselta.

 
Ja sitten otsikossa luvattuun arvontaan:

Arvon kaikkien tätä postausta kommentoineiden kesken 2 lippua 15.-18.6. järjestettävään Taste of Helsinkiin. Osallistumisaikaa on tiistaihin 13.6. saakka. Olen voittajaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

 

Yhteistyössä: Taste of Helsinki

Ravintola Savoy
Eteläesplanadi 14
Helsinki

Taste of Helsinki
Kansalaistorin puisto
15.-18.6.2017
Liput Tiketistä