Ravintola Savoy on ollut jo vuosia ”to eat” -listallani. Klassinen Savoy kiehtoo paitsi historiansa, myös hulppeiden puitteiden sekä miljöön osalta. Nyt sain vihdoinkin mahdollisuuden päästä kokemaan legendaarisen ravintolan Taste of Helsingin brändilähettilään roolissa. Savoy osallistuu parin viikon päästä järjestettäville gourmetruokafestareille ensimmäistä kertaa – ja odotukseni ravintolalta ovat myös tapahtuman osalta erittäin korkealla.
Savoy avasi ovensa jo vuonna 1937 ja on täten vaikuttanut suomalaiseen ruokakulttuuriin jo 80 vuoden ajan. Ravintolan ensimmäiset annokset olivat ranskalaishenkisiä, mutta ylpeys kotimaisista raaka-aineista kasvoi ajan mittaan. Savoyn tunnetuin asiakas oli eittämättä marsalkka Mannerheim, joka illasti ravintolassa usein nimikkopöydässään.
Kilistelimme illallisen alkaneeksi juhlavasti Suusta suuhun -blogista tutun Alisan kanssa Savoyn upealla nimikkoshamppanjalla:
Champagne Jacques Lassaigne Savoy 80 anniversary Brut Réservella.
Aloitimme illallisen keittiön tervehdyksellä – eli Marsalkka Mannerheimin suosimalla klassisella vorschmackilla. Legenda kertoo Mannerheimin tutustuneen tähän herkkuun Varsovan upseerikerholla. Hän toi reseptin Suomeen ensin Ravintola Kämpiin, mutta koska keittiömestari ei tästä ruoasta innostunut – päätyi Mannerheim sen kanssa Savoyihin. Vorschmack tarjoillaan edelleen ravintolassa klassisesti perunan, suolakurkun, punajuuren, smetanan ja perunan kera. Keittiön tervehdys oli ihanan ronski, maukas ja simppeli kaikessa komeudessaan ja herkullisuudessaan.
Alkuruoaksi meille tarjoiltiin piikkikampelacarpacciota ja marinoitua parsaa sipulikastikkeen kera.
Annoksessa maistuivat myös etikkaiset kurkut sekä mäti.
Carpaccion jälkeen hemmottelimme makuhermojamme haudutetulla hummerilla, perunahelmifricassella ja hummerivaahdolla.
Miten kaunis ja hienostunut annos! Hummerin suurena ystävänä olin tästä kokonaisuudesta täysin myyty. Pisteitä myös perunahelmen ennakkoluulottomasta käytöstä ylellisen hummerin kaverina.
Pääruoan kanssa yhteen sovitettu punaviini kaadettiin laseihin näyttävästä decanterista.
Pääruoaksi eteemme kiikutettiin villiporoa Sallasta, tryffeliä ja savuporokastiketta.
Fantastinen, klassinen vahvojen makujen annos jonka komponentit toimivat saumattomasti yhteen.
Ykskantaan voin todeta tämän annoksen olleen elämäni paras poroannos!
Jälkkärin kanssa joimme Itävaltalaista Weingut Nittnaus Beerenauslese Exquisit Roseta. Jälkkäriviinit ovat uusin hurahdukseni, ja usein tilaankin ravintolassa varsinaisen jälkkärin sijaan makean viinin. Paras kombinaatio on tietysti molemmat, mutta erinomainen jälkkäriviini yksinäänkin onnistuu sinetöimään illallisen kuin illallisen.
Ja miten kaunis oranssiin kuultava väri viinissä onkaan!
Viinin kaverina mansikka-valkosuklaabavaroisea ja sitruunamelissa-anglaisea.
Makea ystävän unelma, jossa yhdistyi valkosuklaan makeus sekä mansikan hapokkuus.
Paitsi ruoan, Savoy on kokemus myös kauniin miljöön sekä ainutlaatuisen palvelun osalta. Henkilökunta paneutuu asiakkaan palvelemiseen pieniä yksityiskohtia myöden. Harvassa ravintolassa lautasliina asetetaan tarjoilijan toimesta syliin. Narikassa ei tarvita erikseen lippulappusia – vaan asiakkaiden takit muistetaan ulkoa. Ainutlaatuista Savoyta suosittelenkin erityisesti ainutlaatuisiin tilaisuuksiin.
Savoyn herkkuja pääsee pian maistelemaan pikkurahalla Taste of Helsingissä.
Ravintolan menu tapahtumassa näyttää tältä:
***
Mustaherukalla maustettua silakkaa Escabeche, perunahelmiä ja tillikreemiä
Grillattua vuohenjuustomoussea, rosmariini-hunajamanteleita ja romesco-kastiketta
Lime-basilikaposset, valkosuklaakristallia ja mansikka-sitruunamelissasorbet
Nimikkoannos
Savoyn Vorschmack
***
Taste of Helsingin osalta odotan Kari Aihisen bongaamisen lisäksi erityisesti tuota silakka-annosta.
Vorschmackia maistan varmasti ja jälkkärikin kuulostaa herkulliselta.
Ja sitten otsikossa luvattuun arvontaan:
Arvon kaikkien tätä postausta kommentoineiden kesken 2 lippua 15.-18.6. järjestettävään Taste of Helsinkiin. Osallistumisaikaa on tiistaihin 13.6. saakka. Olen voittajaan yhteydessä henkilökohtaisesti.
Yhteistyössä: Taste of Helsinki
Ravintola Savoy
Eteläesplanadi 14
Helsinki
Taste of Helsinki
Kansalaistorin puisto
15.-18.6.2017
Liput Tiketistä
Oi, miten näyttää maukkaalta!
Eikös? <3 Taste of Helsinkiin siis mars 😉
-Heidi
Kari Aihinen on jo bongattu moneen kertaan, mutta Savoyssa pitäisi vielä joskus käydä. Onhan tuo Suomessa täysin ainutlaatuinen ravintola, jo pelkästään pitkän historiansa takia. Mukavaa, että tastessa mukana. Taste of Helsinki jää tänä vuonna todennäköisesti osaltani yksipäiväiseksi, eli kaikkea ei pääse millään maistamaan. Savoyn silakka ja Vorschmack ehdottomasti maistettavien listalla.
Mikko, olisi kliffa nähdä TOHissa. Viesteillään vielä ajankohdasta jookos!
-Heidi
Vau miten herkulliselta näyttää niin syötävät kuin juotavatkin! Arvonnassa mukana 🙂
matkatarmail@gmail.com
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
No kyllä kelpais Savoy on kokematta, vaikka monta muuta upeaa klassikkoa on testailtu.
Onnea arvontaan Kati!
-Heidi
Oi, kovasti tekisi mieli päästä herkuttelemaan, joten arvonnassa mukana.
Onnea arvontaan Ms. America <3
-Heidi
Olen syönyt täydellisen Vegaanisen brunssin Savoyssa eräässä pr-tilaisuudessa. Se oli niin ihana että jaksan muistella sitä vieläkin. Maisemat ja ihana valo kruunasivat kaiken. Mikä täydellinen mesta!!!
Oih, kuullostaapa ihanalta <3
-Heidi
Nam! Ihana menu, juuri makuuni.
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
Se silakka-annos on upea! Just palattiin vakoilureissulta Noasta, joka olikin ihan huikea kokemus. Mutta kyllä tuo Savoy siltikin kutkuttelisi… <3
Oih, en malta odottaa Noaa!
-Heidi
En ole ikinä ollut tapahtumassa mutta kiinnostaisi kovasti,erityisesti jälkkärit :D.
Ihania kuvia. Ja menu kuulosti hyvältä. Nam.
Savoy on myös mun ”to eat”-listalla! 🙂 olisi ihanaa voittaa liput.
Onnea arvontaan Saara!
-Heidi
Oi miten tämä juttu kuvineen houkutteleekaan taas Savoyhin! Mukana arvonnassa!
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
Savoy on kyllä käynnin arvoinen paikka. Odotan innolla ensi viikkoa, et pääsen maistamaan kaikki herkkuja. Savoyn jälkkäri kuulostaa herkulliselta!
Sama täällä! Joo, aion ehdottomasti työntää lusikkani heidän jälkkäriin.
-Heidi
Savoyn Vorschmack on kyllä klassikko!
No niin on!
-Heidi
Taste of Helsinki siellä nähdään, Tapahtuma on ollut aina mukava säästä huolimatta. Vaikka muutamana vuonna on satanut tunnelmaa ja hvieä maisteluita se e ole lannistanut. Vorschmackki kuuluu minun maistelulistalle
Mukana arvonnassa minäkin, menua on kyllä tullut katseltua haaveilevasti useaan otteeseen joten TOHiin on päästävä 🙂
Grillattu vuohenjuusto kuulostaa kyllä todella lupaavalta. Täytyy ottaa maistettavien listalle! Mukava juttu perinteikkäästä ravintolata, kiitos!
T. Miira
No kyllä maistuisi. Arvonnassa mukana 🙂
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
Helsingin paras ravintola palvelun suhteen. Rautaisen ammattitaitoista porukkaa!Eikä ruoka ole koskaan pettänyt. Taste of Helsinki on minulta jäänyt kokematta, listalla to eat-juttuna.
Vesi herahti kielelle! Olen myös päässyt aikoinaan nauttimaan Savoyn herkuista enkä ole koskaan niin maukasta lohta syönyt
Juu, heillä on kyllä taito hyppysissään.
-Heidi
Ihanan kuuloisia kaikki! <3 on päästävä maistelemaan 🙂
Kiitos Linda osallistumisesta!
-Heidi
Hummmeriannos sai veden herahtamaan kielelle!
Se oli kyllä aivan mielettömän hyvä!
-Heidi
Savoy on ihan klassikko. Asiakaspalvelutaso on yks Suomen parhaimpia!
Ehdottomasti on. Ei voi muuta sanoa.
-Heidi
Näyttää ihanalta! 🙂
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
Mikäli Taste of Helsinkiin pääsen, on tuo vorschmack ehdottomasti listalla!
Se on niiiiiiin hyvää! <3
-Heidi
Aivan upeita kuvia!
Kiitos Kristiina.
-Heidi
Aivan mahtava kattaus!
Eikös!
-Heidi
Helsingin parasta palvelua! Upea ravintola, joka ei ole tuottanut pettymystä koskaan. Taste of Helsinki vielä kokematta, houkuttaa osallistumaan,
Savoy oli kyllä ihana. Ymmärrän todella miksi se pitää pintansa vuodesta toiseen huippupaikkana.
-Heidi
Grillattu vuohenjuustomousse kuulostaa ihanan mielenkiintoiselta!! Olisi mahtavaa voittaa liput!
Tsemppiä arvontaan Miia!
-Heidi
Oinammm, on jäänyt Savoyn ruoka kokematta, ihania herkkuja viinit mukaanlukien. Olisipa ihanaa päästä maistelemaan herkkuja taste of helsinkiin.
Onnea arvontaan!
-Heidi
Ihanalta kuulostaa, joten osallistun arvontaan.
Kiitos osallistumisesta Elina!
-Heidi
Savoy on kyllä Helsingin parhaita ravintoloita. Aina yhtä mahtavaa palvelua, laadukas ympäristö ja huippuhyvää ruokaa. <3
Taste of HELSINKI full of goodness..tasty bits.
Savoy on ollut pitkään omallakin listallani! ToH:ssa ainakin maistellaan 🙂 Kiitos herkullisesta kirjoituksesta!
Näin Helsinkiin juuri muuttaneena olisi hienoa päästä tutustumaan tähänkin ravintolaan piakkoin! TOH:ssahan tähänkin olisi hyvä mahdollisuus. 😉
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
Tätä menua odotan kyllä! nam!
Sama!
-Heidi
Savoyn Vorschmackia olisi kiva pääatä testaamaan!
Se on kyllä klassikko!
-Heidi
En ole itse koskaan Savoyssa päässyt ruokailemaan, joten innolla odotan Taste of Helsinkiä sen suhteen. Kiinnostavia ruokavaihtoehtoja paljon!
Kannattaa siis maistaa kaikkia annoksia ;D
-Heidi
Savoyn jälkiruoka on jo etukäteen korvamerkittynä Taste of Helsinkiin. Eikä näemmä suotta kuvien perusteella ja niiden vorschmackia on kyllä viidakkorumpu paukuttanut ja kovaa.
Viime vuonna Taste of Helsinki jäi väliin, joten ihanaa olisi tänä vuonna päästä mukaan maistelemaan! Eniten kiinnostaisivat Grönin ja Shelterin menut. 🙂
Mä odotan myös kovin Grönin herkkuja.
-Heidi
Hyvältä näyttää! Itse en ole vielä koskaan Savoyssa vieraillut, joten Taste of Helsingissä pitää testailla!
TOHissa nähdään.
-Heidi
Nälkä!
Onnea arvontaan!
-Heidi
Tahdon herkuttelemaan!
Onnea arvontaan!
-Heidi
Voi että, kylläpä tekisi mieli osallistua 🙂
Erittäin hyvän oloisia annoksia!
Onnea arvontaan!
-Heidi
Mukana arvonnassa, sillä noita Savoyn annoksia on pakko päästä maistamaan <3
Onnea arvontaan!
-Heidi
Olisi huippua päästä tänä vuonna paikalle, kun olen Helsingissä käymässä.
Onnea arvontaan!
-Heidi
Savoyssa nautittu jokunen vuosi sitten vaimon kanssa pitkän kaavan mukaan ja myös ToH tullut tutuksi. Tänä vuonna kiinnostavat Savoyn annokset @ ToH 🙂
Onnea arvontaan!
-Heidi