Olemme viimein saaneet muuttohommat hoidettua alta pois, ja päätin kutsua ystäviäni kylään uudelle asunnolle. Muuttolaatikoita on vielä siellä sun täällä, ja osa tavaroista on hukassa ties missä kellarin ja kaappien välimaastossa – mutta en antanut sen haitata. Rakensin meille kauniin kattauksen tulevaan olohuoneeseen teekutsujen merkeissä. Teekutsut ovat järjestetty kaupallisessa yhteistyössä Reilun kaupan kanssa, ja rakensin herkulliset tarjoilut suurilta osin Reilun kaupan tuotteista. Mikä ihana syy ”reilukerholle” kokoontua – suklaakakkua, hedelmiä, kuulumistenvaihtoa, naurua ja teetä. Erikoisvieraana kutsuilla oli ystäväni puolivuotias vauva, joka nukkua tuhisi tyytyväisenä parvekkeella vaunuissa sillä aikaa kun me herkuttelimme ja kävimme läpi kuulumisia.

Samalla otin pienen varaslähdön ensi lauantaina 13. toukokuuta vietettävään kansainväliseen Reilun kaupan päivään. Sen kunniaksi ympäri maailmaa järjestetään erilaisia Reilua kauppaa esille nostavia tapahtumia. Tämän tiimoilta Reilu kauppa ry järjestää Reilu herkkuhetki -kampanjan, jolla kannustan teitä lukijoita järjestämään herkkuhetkiä vaikkapa ystävien tai työkavereiden kesken. Reilut herkkuhetket ovat osa kansainvälistä World Fairtrade Challengea. Suomen herkkuhetket ovat myös osa Suomi 100 juhlavuoden teemaa; syödään yhdessä.
 

Tässä tulikin jo monta hyvää syytä herkutella reilusti!

Ja mikä hauska yhteensattuma, kaksi kolmesta ystävästäni toi minulle tuliaisina valkoisia Reilun kaupan ruusuja.
Laitoin niitä pöydälle maljakkoon sekä käytin niitä koristeena kattauksessa. Ostamalla Reilun kaupan kukkia, emännän lisäksi myös sinä saat hyvän mielen  itsellesi. Kuvissa vilahtavat vaaleanpunaiset neilikat ovat kuin myös Reilun kaupan kukkia. Sertifioiduilla kukkatiloilla työntekijöille taataan turvalliset ja asialliset työolot. Heille maksetaan aina vähintään lakien mukaista palkkaa. Työntekijöillä on oikeus palkallisiin lomiin eikä lapsityövoiman käyttöä tietenkään sallita.  Reilun kaupan sertifioimilla kukkatiloilla on yli 50 000 työntekijää – eli bisnes on valtava. Lähimarketistamme saa myös erilaisia Reilun kaupan sekakimppuja, joiden hinta ei päätä huimaa. On hyvä huomata, ettei tuotteen reiluus tarkoita korkeaa hintaa.

 
Juon teetä päivittäin – ja useimmiten valitsen kauppakoriini tietoisesti Reilun kaupan teetä. Pienillä asioilla voin yksilötasollakin vaikuttaa – etenkin kun valitsen Reilun kaupan tuotteiksi päivittäin kulutettavia hyödykkeitä kuten teen ja kahvin. Mieheni suosikkikahvi tällä hetkellä on Paulig Mundo Reilun kaupan luomukahvisekoitus, jonka pavut saa jauhaa itse. Vanhempani taas  tykkäävät erityisesti Meiran Reilu -suodatinkahvista. Usealla brändillä on Reilun kaupan tuotteita, joista varmasti jokainen löytää suosikkinsa. Kaupan hyllyllä tulee vain katsoa tarkasti, että paketista löytyy tuo Reilun kaupan takaava merkki.
 

Tarjosin vieraille kaapistamme löytyvää haudutettavaa Clipperin Earl Grey Reilun kaupan -teetä.
Siinä on mukavan pehmeä ja lempeä aromi.

 

 
Miksi valitsen Reilun kaupan tuotteita?
Reilun kaupan ansiosta kehitysmaiden viljelijät ja työntekijät saavat mahdollisuuden parantaa toimeentuloaan sekä päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Minulle Reilu kauppa tarjoaa yksinkertaisen tavan vähentää globaalia köyhyyttä ja vaikuttaa myönteisesti kehitysmaiden ihmisten elämään arkisten valintojen kautta.  Suomessa toimivan Reilu kauppa ry:n tarkoituksena on tehdä eettisten, luotettavasti valvottujen tuotteiden valitseminen kuluttajille helpoksi sekä viestiä Reilun kaupan merkkijärjestelmästä. Reilu kauppa ry on yksi Reilun kaupan 19 merkkijärjestöstä. Reilun kaupan tuotteita tuotetaan 75 maassa ja myydään peräti 125 maassa.
 

 

Tarjolla oli suklaajuustokakkua tuoreilla mansikoilla ja mustikoilla päällystettynä. Tämä Reilun kaupan suklaasta tehty kakku valmistuu helposti, ja sopii vaikkapa tulevan äitiepäivän herkkuhetkeen. Voit tehdä kakun valmiiksi jo edellisenä iltana, antaa sen hyytyä yön yli jääkaapissa  – ja vain pikaisesti koristella sen aamulla.

 


Reilu suklaajuustokakku (n. 12 palaa)

Tarvitset:

Pohja:
200 g kaurakeksejä
100 g voita

Täyte:
1 dl vettä
5 liivatelehteä

4 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1/2 tl Reilun kaupan vaniljaa
3 rkl Reilun kaupan kahvia
240 g tummaa Reilun kaupan tummaa suklaata

Koristeeksi:
tuoreita mansikoita
tuoreita mustikoita

Valmistusohje:
Vuoraa irtopohjallisen vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla.

Murskaa kaurakeksit muruksi, lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita. Vuoraa vuoan pohja tasaisesti keksimuru-voiseoksella.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Seuraavaksi valmista täyte. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto, sokeri, vanilja ja kahvi. Pilko suklaa pieneksi ja sulata se vesihauteessa. Kaada suklaa täytemassaan ja sekoita kertaalleen. Kuumenna pieni tilkka vettä kattilassa. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi, ja lisää ne kattilaan koko ajan sekoittaen. Kun liivatelehdet ovat sulaneet nesteeseen kokonaan, kaada se täytemassaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lusikoi massa tasaisesti pohjan päälle ja tasoita kakun pinta. Anna kakun tekeytyä ja hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Ennen tarjoilua poista leivinpaperit kakun ympäriltä ja koristele kakku tuorein mansikoin ja mustikoin.Käytin suklaajuustokakkuun herkullista Pirkka Luomu Reilun kaupan tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on 55 %.
Tästä löytyy myös toinen versio, jossa suklaata on peräti 72 %. Reilun kaupan tuotteet tunnistaa helposti tuosta pakkauksessa olevasta sini-musta-vihreästä pyöreästä logosta.


 


Juustokakun ja suklaan lisäksi tarjolla oli myös raikkaita Reilun kaupan hedelmiä: appelsiinia ja ananasta. Reilun kaupan sertifioimana Suomeen tulevia hedelmiä ovat mm.  banaani, avokado, mango, appelsiini, mandariini, greippi, viinirypäleet ja omenat. Toisin sanoen kannattaa olla myös hedelmähyllyllä skarppina valintojen suhteen.

 
Reilu kauppa järjestää somessa kuvakilpailun 8.-14. toukokuuta, johon sinäkin voit ottaa osaa!

Osallistu kilpailuun jakamalla kuva omasta herkkuhetkestäsi
Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä tunnuksella #reiluherkkuhetki.
Palkintona on valtava määrä herkullisia Reilun kaupan tuotteita, jotka arvotaan jo 17. toukokuuta!

Lue lisätiedot kuvakilpailusta täältä >>

 

 

Samalla toivotan hyvää ja erityisen reilua äitienpäivää!

 

Kaupallinen yhteistyö: Reilu kauppa