Kerroinkin blogissa muutama viikko sitten taloudessamme meneillään olevasta kolesterolikuurista. Kolesterolikuurin aikana käytimme noin neljän viikon ajan säännöllisesti Benecol-tuotteita ja pyrimme tekemään verisuoniystävällisiä valintoja ruokavalion suhteen. Ruokavaliopuolella emme tehneet varsinaisesti sen suurempia muutoksia – keskityimme ottamaan lautaselle päivittäin enemmän kasviksia ja pehmentämään rasvoja.  Mutta tunnustetaan – kolesterolikuurin aikana mieheni herkutteli kyllä muuttopäivänä makkaraperunoilla, ja taisi vatsaan upota myös torilta ostettu tuore lihapiirakka. Eipä se haittaa, sillä en usko ruokavalion osalta minkäänlaisiin kitukuureihin, vaan kokonaisuus ratkaisee, ja siinä päivittäisillä pienillä teoilla on suurempi merkitys kuin yksittäisillä herkuilla.

Benecol-tuoteperheestä kokeilimme mm. mansikkajogurttia, kaikkia tehojuomamakuja, voi & rypsiöljy -sekä oliivi 55% -levitteitä. Testiin pääsi myös sitruunan ja limen makuinen ravintolisä. Perheemme ehdottomaksi suosikiksi nousivat nuo helpot ja kätevät tehojuomat, jotka voi kipata kurkkuunsa kiireisenäkin aamuna hetkessä. Maultaan kaikki olivat miellyttäviä, mutta suosikikseni nousi hedelmämix-maku. Jogurttia emme ottaneet ensikokeilun jälkeen vakituiseen käyttöön, sillä olemme tottuneet käyttämään luonnonjogurttia, ja valmiiksi maustetut jogurtit tuntuvat äkkiseltään hieman turhan makeilta.

Levitteet toimivat mielestämme hyvin sekä maultaan että koostumukseltaan. Miehen suosikki oli tuo voi & rypsiöljy -levite. Yleisesti ottaen tuotteiden ottaminen osaksi arkiruokavaliota tuntui nopeasti luontevalta. Käytimme tuotteita sujuvasti sekaisin – mutta varmistimme, että saamme päivittäin riittävästi kasvistanolia (1,5-3 g/vrk). Esimerkiksi yhdessä tehojuomassa kasvistanolia on peräti 2 grammaa! Oli jännittävää päästä näkemään niiden vaikutus kolesteroliin näinkin lyhyen testijakson jälkeen.
 

Ravintolisätabletit olivat reissun päällä todella käteviä nauttia, sillä ne eivät tarvitse kylmäsäilytystä. Koostumukseltaan ne ovat liukkaita, hieman hedelmäkarkkimaisia. Maku on kivan raikas ja sitruksinen.

 

Projektin lähtötilanteessa muutama viikko sitten, minun kolesterolini oli viitearvojen rajoissa (kokonaiskolesteroli 3,3) ja miehellä kolesterolilääkityksestä huolimatta viitearvojen yläpuolella (kokonaiskolesteroli 5,2). Tavoitteeksemme otimme miehen osalta saada kolesteroliarvot viitearvojen sisälle. Ja kuinkas kävikään? Omissa kolesteroliarvoissani, jotka olivat valmiiksi ihanteelliset, tapahtui pienen pientä muutosta parempaan. Otan postauksessa tarkempaan käsittelyyn miehen lukemat ennen ja jälkeen testijakson, sillä hänellä kolesteroli on ollut koholla vuosien lääkityksestä huolimatta.

Kuten alla olevasta taulukosta voidaan nähdä, miehen kokonaiskolesteroli oli projektin alkaessa 5,2 ja testin päätteeksi 4,2. Huikea tulos! Kokonaiskolesteroli laski prosentuaalisesti lähes 20 prosenttiyksiköllä – ja vieläpä viitearvojen rajoihin. Tarkennettakoon vielä, että keskiarvoisesti Benecol-tuotteet alentavat kolesterolia keskimäärin 7-10 %. LDL eli ”paha kolesteroli” oli tippunut 2,8 -> 2,4 eli edistystä oli havaittavissa tälläkin saralla. Niin sanottu ”hyvä kolesteroli” eli HDL oli hieman laskenut 1,6 -> 1,4. Hyvän kolesterolin osalta luku on poikkeuksellisesti sitä parempi mitä suurempi se on. Tämän osalta ollaan kuitenkin vielä viitearvoissa, eli lukeman tulisi olla suurempi kuin 1,0. Lähtötilanteessa triglyseridit olivat 1,97, eli hieman koholla, ja loppukontrollissa 0,90 – normaalin rajoissa.
 

Kolesterolikuurin tulokset:

Niin sanottu paha kolesteroli siis kuljettaa rasvaa kudoksiin ja verisuonten seinämiin. Hyvä kolesteroli puolestaan kuljettaa rasvaa pois kudoksista ja verisuonten seinämistä. Triglyseridiarvo kertoo veren muiden rasvojen määrän. Yhteensä näistä lasketaan kokonaiskolesteroli.
 

Benecolin kolesterolia alentavia tuotteita voi hyvin käyttää myös erilaisissa tuorepuuroissa sekä smoothieissa.
Tässä vihersmoothiessa maistuu kermainen avokado, päärynä sekä banaani. Kauniin vihreä värin se saa lehtikaalista.


Kolesteroliystävällinen vihersmoothie (2 annosta)

Tarvitset:
2 kpl  Benecol Mustikka Tehojuomaa
2 dl turkkilaista jogurttia (2% rasvaa)
1 avokado
3 lehtikaalin vartta
1 päärynä
1 banaani

Koristeeksi:
1 rkl kuivattuja banaanilastuja
1 rkl chia-siemeniä
1 rkl pensasmustikoita
muutama viipale avokadoa

Valmistusohje:
Kippaa Benecol Mustikka Tehojuomat sekä turkkilainen jogurtti kulhoon. Kuori avokado ja poista kivi. Lusikoi sisus jogurttiseoksen joukkoon. Lisää vielä kuorittu banaani ja päärynä sekä lehtikaali. Aja massa tasaiseksi blenderiä tai sauvasekoitinta apuna käyttäen. Kaada smoothie tarjoiluastiaan ja koristele se banaanilastuin, mustikoin, chia-siemenin sekä avokadoviipalein.

 


 
Tämä yhteistyö oli loistava konkreettinen muistutus siitä, kuinka pienillä teoilla ja valinnoilla voi pitää sydämestä ja verisuonista parempaa huolta! <3

Toimimme näin jatkossakin.

 

Yhteistyössä: Benecol