Aasialaisen lihapullabowlin juju on rapeaksi paistetuissa nuudeleissa sekä herkullisissa tahmeissa lihapullissa.
Lihapullissa maistuu chili, valkosipuli ja tuore korianteri. Tahmea suolaisenmakea glaze-kastike valmistuu soijakastikkeesta, hunajasta sekä riisiviinietikasta.aasialainen lihapullabowl resepti

Tämä trendikäs ja maistuva jauheliharesepti on kehitetty kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa. Tiesitkö, että suomalaisten suosikkiresepteistä kuusi kymmenestä sisältää jauhelihaa? Ja peräti noin puolet lihakaupasta muodostuu jauhelihasta! Halusin osaltani inspiroida lukijoitani käyttämään jauhelihaa ennakkoluulottomasti muissakin kuin perinteisissä kotiruokaresepteissä. Se taipuu moneksi, tykkään erityisesti tuunata sitä tuoreilla mausteilla sekä yrteillä aasialaiseen tai lähi-idän makumaailmaan sopivaksi.

Jauheliha tuli jäädäkseen suomalaiseen ruokakulttuuriin jo 50-luvulla. Kauppiaan valmiiksi jauhama jauheliha helpotti perheen arkea, mutta sen haasteeksi muodostui korkeat työkulut ja suuri hävikki. Atria aloitti vuonna 1992 ensimmäisenä teollisen jauhelihan valmistuksen. Kylmäketju luotiin yhteistyössä kaupan sekä viranomaisten kanssa ja pakkausmateriaalina käytettiin energiajakeeseen soveltuvaa muovia. Tämän jälkeen jauhelihapakkausta ei ole juurikaan muutettu – ennen kuin nyt! Uuden pakkauksen luomisessa tärkeintä oli helppo avattavuus, käytettävyys ja pakkausmateriaalin vähyys.

Aasialainen lihapullabowl (2:lle)

Aasialaiset lihapullat:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
puolikas tuore chili
4 rkl sesam-öljyä

400g Atria Luomu Nauta Jauheliha 12%
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
1 tl chilitahnaa
1 ruukku tuoretta korianteria
suolaa
rouhittua mustapippuria

Tahmea kastike lihapullille:
3 rkl soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl hunajaa
1 tl seesaminsiemeniä

Lisäksi:
täysjyvänuudelia
2 rkl sesam-öljyä

2 porkkanaa
10 cm pala kurkkua
1 avokado
kourallinen ituja

aasialaisen lihapullabowlin ohje

Valmistusohje:
Aloita lihapullien valmistuksella. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko ja kuori sipulit. Hienonna chili. Kuullota aineksia tovi kuumalla pannulla sesam-öljyssä. Kaada ainekset kulhoon jauhelihan, kananmunan, korppujauhojen, chilitahnan, suolan, mustapippurin sekä hienonnetun korianterin kanssa. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes ainekset ovat kauttaaltaan sekoitettu. Pyörittele lihapullat vedellä kostutetuin käsin tasakokoisiksi pulliksi. Asettele ne leivinpaperilla päällystetylle pellille, ja paista niitä n. 20 minuutin ajan uunissa.

Kaada soijakastike, riisiviinietikka sekä hunaja paistinpannulle. Anna kastikkeen porista ja paksuuntua hiljalleen parin minuutin ajan. Nostele lihapullat joukkoon ja kääntele niitä kastikkeessa vielä parin minuutin ajan. Viimeistele lihapullat ripottelemalla niiden päälle seesaminsiemeniä.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne ylimääräisestä vedestä. Paista nuudeleita muutaman minuutin ajan kuumalla pannulla sesam-öljyssä.

Suikaloi porkkanat ja kurkku ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi avokado ohuelti.

Annoksen kokoaminen:
Täytä kulhon pohja rapeaksi paistetuilla nuudeleilla. Kasaa päälle lihapullia, porkkana- ja kurkkusuikaleita, ituja sekä avokadoa. Lusikoi lihapullien pinnalle paistinpannun pohjalta kastiketta. Koristele annos halutessasi chiliviipaleilla sekä tuoreella korianterilla.
 

Atrian uusissa fiksuissa jauhelihapakkauksissa on käytetty peräti 50% vähemmän pakkausmateriaalia! Samalla se vie vähemmän tilaa ostoskassissa ja menee pienempään tilaan jääkaapissa ja pakastimessa. Pakkauksissa ei ole käytetty suojakaasua – eikä muutakaan ylimääräistä. Se on myös helppo avata ilman voimaa tai veistä. Tämä pakkausuudistus kaikenkaikkiaan on erittäin tervetullut muutos. Miksei tätä ole jo aikaisemmin keksitty?

Jauheliha itsessään ei ole muuttunut mihinkään, se on vain pakattu hieman tiiviiviimmin ja napakammin uuteen pakkaukseen. Vaikka lihan määrä saattaa silmämääräisesti näyttää pienemmältä, sitä on paketissa tutut 400g.

atria luomuhauhelihapakkaus

 
Pienillä teoilla voi muutenkin vaikuttaa hurjasti keittiössä syntyvän jätteen määrään, tässä muutama helppo arkivinkki:

1.) Ota kauppaan oma kangaskassi mukaan, älä osta turhaan muovikasseja

2.) Osta hedelmille uudelleenkäytettävä ekopussukka

3.)  Ei pakasteita pieneen pussiin kassalla

4.) Vältä ostamasta ylimääräiseen muoviin pakattuja hedelmiä ja kasviksia

5.) Kierrätä biojätteet erikseen

Miten teidän kotikeittiössä vähennetään syntyvän jätteen määrää?

 

    
Kaupallinen yhteistyö: Atria