Tiskivuorella testiin pääsi vegepiirejä ihastuttanut ”porkkala”, eli porkkanasta valmistettu vastine kylmäsavulohelle, joka nautitaan tumman saaristolaisleivän päällä kuten aito lohi konsanaan.

kylma%cc%88savulohi_porkkanasta_porkkala_resepti_

 

Porkkala – ”kylmäsavulohi” porkkanasta (4:lle)

Tarvitset:
3 suurta porkkanaa
1 kg karkeaa merisuolaa

Marinadi:
1 rkl oliiviöljyä
2 tl nestemäistä savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa

Tarvitset myös:
4 palaa saaristolaisleipää
100g smetana

Valmistusohje:
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Aseta porkkanat uunivuokaan, ja kaada päälle merisuolaa siten, että porkkanat peittyvät kauttaaltaan. Anna porkkanoiden kypsyä uunissa suolapedissa noin puolentoista tunnin ajan. Ota vuoka uunista, ja kumoa se. Murra suolakuori ja nosta porkkanat varovasti lautaselle jäähtymään. Kuori porkkanat varovasti ja höylää ne ohuiksi lastuiksi juustohöylää apuna käyttäen. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin, ja kaada se porkkanasiivujen joukkoon. Sekoita varovasti ja anna maustua tiiviissä astiassa jääkaapissa vuorokauden tai kahden ajan. Nauti porkkala saaristolaisleivän sekä smetanan kera. Viimeistele leipä oksalla tuoretta tilliä.

kylma%cc%88savulohi_porkkanasta_resepti_

Porkkala muistuttaa maultaan sekä tuoksultaan erehdyttävästi kylmäsavulohta – mutta siihen tuo yhtäläisyys päättyykin. Maku on kivan pehmeä, suolainen ja savuinen – mutta selkeästi porkkanamainen, joka ei ole yhtään hassumpi juttu. Porkkala on kiva uusi tapa nauttia juureksia leivän päällä tai vaikkapa uuniperunan täytteenä. Joko sinä olet kokeillut porkkalaa? Hitti vai huti?

 

Kiitos ideasta Ps. Olen vegaani – kanavan Paju ja Minni.