Kesäloma on pian takana, ja äkkiähän tuo viisiviikkoinen hurahti! Tänä vuonna kesäreissuihin kuului viikon visiitti Pohjois-Norjan Lofooteille. Viime kerrasta oli aikaa jo viitisentoista vuotta, joten uusintakierros oli paikallaan. Teimme reissun vanhempieni kanssa autolla, ja matkalla ajokilometrejä kertyi mittariin vaatimattomat 4000!  Matkan tarkoitus oli maisemien ihailun ohella narrata kaloja Jäämeren syvyyksistä.
 

Lofoottien saariryhmä sijaitsee napapiiriltä pohjoiseen. Maisemaa hallitsevat jylhät vuoret sekä kristallinkirkas meri.

 

Suurin muutos oli tapahtunut tieliikenteen suhteen sikäli, että vuosien takainen tiehanke mahdollistaa nyt pääsyn saariryhmän päähän saakka kiinteällä maantieyhteydellä lossien sijaan.  Se säästi myös mukavasti aikaa, vaikka näillä kilometreillä takapuoli puutui enivei!

 

Mikäli menet Lofooteille, kannattaa ehdottomasti ajaa koko kaunis reitti, joka päättyy Moskenesøyan Å:hon. Maisemat vain paranevat mitä pidemmälle saariryhmä aukenee.

 

Kalastuksen ollessa yksi saariryhmän tärkeimmistä elinkeinoista, saa kalaa kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa muodoissa. Alla turskaa kuivattuna.

 

Vai saisiko sittenkin olla kuivattuja turskanpäitä?  Voin kertoa, että ”tuoksu” jos mikä oli kohdillaan! *yöks*
 
Lofooteilla kalastus on todellinen elämys.  Pilkkiä veteen ja johan alkaa eksoottista kalaa nousta.  Mureenoita, simppuja, kissakaloja, seitiä, turskia…
 
Tavoitteenamme oli nostaa ruijanpallas. Lähdimme itseluottamusta puhkuen merelle millin siimojen sekä puolen kilon uistimien kera.
 
Nooh… jouduimme kuitenkin tyytymään ”hieman” pienempiin seiteihin ja turskiin.

 

 

Tuoreet seitifileet päätyivät välittömästi grilliin sitruunan, suolan ja mustapippurirouheen kera. Niin yksinkertaista, ja niin täydellistä.

 

lofoten_kokemuksia_norja

 

lofoten_norja_autolla_

 
Olin viidessätoista vuodessa täysin unohtanut Lofoottien kauniit ja pitkät rannat.  Kuva voisi olla vaikkapa välimereltä, (sikäli kun tuulta ja viimaa ei kuvasta välity).
 
Aloimme myös välittömästi suunnitella jättimäisten kuningasrapujen pyydystämisreissua syksylle Norjan Pykeijaan. 

 

Mitenkäs teidän kesälomareissut sujuivat, ja tuliko kalaa?