Tänä jouluna kalapöydän piristää sitruunalla raakakypsytetty ja toiselta puolelta liekitetty lohi. Annoksen viimeistelee piparjuurismetana, kevätsipuli sekä Myrttisen herkulliset suolakurkut.
Raakakypsytetty & liekitetty lohi piparjuurismetanalla (4-6 annosta)
Tarvitset:
500 g lohifile
1 sitruuna
0,5 tl sormisuolaa
Piparjuurismetana:
120 g smetanaa
2 tl piparjuuriraastetta
0,5 dl kermavaahtoa
ripaus sokeria
ripaus sormisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn:
2 kevätsipulia varsineen
1 kpl Myrttisen suolakurkku
Tarvitset myös:
liekittimen
pursotuspussin (ei pakollinen, piparjuurismetanan voi myös lusikoida annoksen päälle)
Ohueksi leikatut lohisiivut raakakypsennetään toiselta puolelta sitruunamehulla ja toinen puoli kypsennetään kevyesti liekittimellä, joka tuo kalaan mukavaa paahteista makua.
Valmistusohje:
Poista lohifileestä nahka varovasti sekä nypi ruodot pois. Viipaloi lohi ohuiksi siivuiksi terävällä fileerausveitsellä. Sekoita sitruunasta puristettuun mehuun suola, ja kaada seos tasaiselle lautaselle, jossa on reunat. Asettele lohifileet lautaselle siten, että niiden alapuoli maustuu sitruunamehulla. Anna lohisiivujen marinoitua mehussa noin reilun vartin ajan.
Valmista odotellessa piparjuurismetana. Sekoita smetanaan vaahdotettu kerma, piparjuuriraaste sekä mausteet. Sekoita seos kertaalleen ja lusikoi se pursotuspussiin jääkaappiin odottamaan.
Pilko kevätsipulit varsineen renkaiksi, ja kuutioi Myrttisen suolakurkku valmiiksi.
Nostele lohisiivut annosvadille sitruunalla marinoitu puoli alaspäin. Kypsennä toinen puoli liekitintä apuna käyttäen. Kala saa ottaa itseensä hieman paahteista tummaa väriä. Viimeistele annos pursottamalla piparjuurismetanaa kalasiivujen päälle, sekä ripottele vielä pinnalle kevätsipulia ja suolakurkkukuutioita. Halutessasi voit ripotella annoksen päälle sormisuolaa.
Mikä on teidän suosikkinne tämän joulun kalapöydässä?
Herkullista joulua!
Äh, en kestä! Näyttää liian hyvältä!!! 😀
Näyttääpä suuhun sopivalta ruualta. Laitan reseptin talteen!
Tämä on kyllä unelmien lohiannos joulunajan herkutteluun! Ihana resepti!
Kiitos Tiina <3
-Heidi