Sain muutama viikko sitten mielenkiintoisen kutsun Googlen tapahtumaan, joka oli tarkoitettu nimenomaisesti ruokabloggaajille. Ilahduin kutsusta, joka yhdisti  kolme intohimoani – ruoan, valokuvauksen sekä pienimuotoisen datailun. Kyllä, ne jotka eivät minua vielä niin hyvin tunne, niin datailen ja ”nörtteilen” sekä töissä että vapaa-ajalla minkä kerkeän.
Googlen iltapäivä ruokabloggaajille: 
ruokaa, valokuvausta, stailausta sekä puhetta kuvien hallinnasta.

Kuva: Google
 Googlen Sami Kankkunen esitteli Google Kuvat -palvelua sekä sen käyttöä.
Tiesittekö, että Google Kuvat -palvelussa toiseksi kuvatuin aihe on ruoka?
Huojentavaa tietää, että muutkin kuin ruokaan hurahtaneet bloggaajat kuvaavat annoksiaan!
Kuva: Google

 Google Kuvat -tapahtuma bloggareille järjestettiin ravintola Emossa, joka tarjoilee hienostuneita, mutta rentoja keskieurooppalaisia makuja Kasarmikadulla Helsingissä.  Emo on saanut Michelin-oppaan Bib Gourmand -maininnan, joka annetaan erinomaista ruokaa kohtuuhintaan tarjoaville ravintoloille. Emo on noussut myös White Guide -listauksessa Pohjoismaisten ravintoloiden parhaimmistoon. Iltapäivän aikana meitä hemmoteltiin keittiöpäällikkö Ilkka Lääverin luomalla herkullisella menukokonaisuudella.

Illan menu:
***
Sokerisuolattua lohta, jättikatkaravun pyrstöjä sitruunaiolilla
***
Friteerattua härän kieltä, häränhäntää,  juuripersiljaa sekä punajuurta
***
Porkkanakakkua, tyrniä, mascarponevaahtoa & hedelmiä
**** 

 Paikan päällä oli useampi tuttu, ja vierustoveriksi sain Liemessä-blogista tutun Jennin.
 

Kuva: Google

Ruoat tuotiin kullekin pöytään siten, että saimme itse luoda ja stailata omat annoksemme tyhjälle lautaselle. Ruokakuvauksesta -ja stailauksesta meitä opetti iltapäivän aikana lahjakas ja ihastuttava ruokakuvaaja Sanna Peurakoski sekä pitkän linjan ruokatoimittaja Krista Niiniharju. Opetuksen anti keskittyi hyvinkin pitkälti valaistukseen ja oikeanlaisen valon tuomiseen kuvaa varten. 

Koen luonnonvalon puutteen tähän aikaan vuodesta suurimmaksi haasteeksi ruokakuvia ottaessani. En ole vielä tohtinut hankkia luonnonvalolamppua (suosituksia otetaan vastaan!), joten keskitän valtaosan kuvieni ottamisesta viikonlopun aamupäiviin, jolloin valoa on saatavilla edes hitusen. Teknisten seikkojen lisäksi saimme hyviä ja käyttökelpoisia vinkkejä kuvien stailaamiseen sekä ruoka-annosten kokoamiseen. Ja ruoka-annosten stailaamisesta puheen ollen, alla ovat Emon annokset minun stailaamana. Mitäs sanotte lopputuloksista, hittejä vai huteja?

 Sokerisuolattua lohta, jättikatkaravun pyrstöjä sitruunaiolilla

  
Friteerattua härän kieltä, häränhäntää,  juuripersiljaa sekä punajuurta

 Porkkanakakkua, tyrniä & mascarponevaahtoa

Jaa, että mistäkö tunnistaa dinnerillä ruokabloggaajan…?
Ja vielä palatakseni illan kantavaan teemaan, eli Google Kuvat -palveluun, josta meille kertoi Sami Kankkunen Googlelta. Googlen kuvapalvelu lanseerattiin puolisen vuotta sitten, ja sillä on jo 100 miljoonaa käyttäjää! Eikä ihme, sillä tämä näppärä kuvapalvelu tekee kuvien hallinnoimisesta sekä säilyttämisestä helppoa, turvallista ja vaivatonta. Palvelu kopioi kuvat pilveen, jollon voi olla varma siitä, että kuvat säilyvät hyvässä tallessa eivätkä katoa esimerkiksi tietokoneen pimahtaessa (kokemusta on nimittäin tästäkin).

Google Kuvat mahdollistaa kuvien äärimmäisen helpon selailukokemuksen sekä pöytäkoneella että mobiilissa. Pidin itse erityisesti palvelun erinomaisesta hakutoiminteesta, joka mahdollistaa kuvien löytymisen helposti kuvan teeman, värin ja jopa kuvanottolokaation perusteella. Pari vuotta vanhat lomakuvat löytyvät toisin sanoen silmänräpäyksessä jopa tuhansien kuvien joukosta.

Palvelintilaa on käytössä rajattomasti, mutta mikäli palveluun ladataan yli 16 megabitin kuvia, maksaa palvelu muutaman hassun euron kuukausitasolla. 
Tärkeää on myös se, että kuvia ja kuva-albumeita on helppo jakaa palvelun avulla. Ehkä vähemmän oleellinen, mutta sitäkin hauskempi ominaisuus on se, että Google Kuvat -palvelu tekee automaattisesti sarjakuvista gif-animaatioita ja erilaiset kuvaesitykset musiikin kera luonnistuvat parilla napin painalluksella. 
Oli hauska nähdä miten visuaalisesti erilaisia annoksia kukin
 bloggaaja sai aikaiseksi samoista raaka-aineista.
Jenni kuvaa stailaamansa annosta ja Hanna auttaa Jenniä tuomaan annokseen valoa heijastimena toimivan valkoisen pahviläpyskän avulla. Ruokakuvauksessa kaikki keinot ovat sallittuja!
Kuva: Google

Ja kyllä, minäkin kotona kiipeilen milloin milläkin pöydällä tai

 jakkaralla saadakseni sen täydellisen kuvan. Ihan perusmeininkiä.

Kuva: Google

Kiitos Google & Emo hauskasta iltapäivästä!