latva_artisokka_voidippi_-1

 

Vietimme perheen kesken tänä vuonna (kolmansia!) rapujuhlia vasta marraskuussa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ravuthan olin keittänyt jo loppukesästä ja laittanut ne pakastimeen liemineen odottamaan loppuvuoden juhlia.  Sitäpaitsi se snapsi ja laulu sopivat ihan kivasti myös pimeään marraskuuhun, kokeilkaa vaikka!
Valitettavasti toinen siskoistani on allerginen äyriäisille, joten keksin hänelle illalliselle kivan kasvisvariaation näpertelyruoasta – latva-artisokat sitruunaisella voidipillä.

 

Latva-artisokat sitruunaisella voidipillä (2 kpl)

Tarvitset:
2 suurehkoa latva-artisokkaa
5 litraa vettä
5 tl suolaa
2 sitruunaa viipaloituna

Sitruuna-voidippi:
50g voita
1 sitruuna

 Latva-artisokka illallislautasella on kuin taideteos, joka syödään ja kuoritaan lehti lehdeltä  nauttien.
latva_artisokka_keittaminen_-1

 

Valmistusohje:
Valmistele latva-artisokat irrottamalla niistä varsi taittaen esimerkiksi tiskipöydän kulmaa vasten. Murtamalla varren saat mukaan kukkapohjan säikeet, jotka ulottuvat sydänosaan saakka. Poista kannan viereltä pienet lehdet ja tasoita katki taitettu pohja veitsellä siten, että artisokat pysyvät pystyssä. Huuhdo artisokat huolellisesti juoksevan veden alla. Tasoita lehtien kärjet esimerkiksi saksia apuna käyttäen. Kiehauta vesi suuressa kattilassa ja lisää joukkoon suola sekä viipaloidut sitruunat. Aseta latva-artisokat kattilaan ja keitä niitä kevyesti poreilevassa vedessä 30-45 minuuttia. Kypsä latva-artisokka on väriltään tumman oliivinvihreä. Parhaiten tunnistat kypsän latva-artisokan siitä, että lehdet irtoavat nätisti pienellä nykäisyllä. Nosta artisokat kattilasta reikäkauhalla, ja anna niiden valua ja kuivua hetki esimerkiksi siivilässä kanta ylöspäin. Asettele latva-artisokka tarjolle lautaselle kanta alaspäin.

Sitruuna-voidipin valmistus:
Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori. Kaada dippikastike pieneen kulhoon ja tarjoile keitettyjen latva-artisokkien kera.
 
Miten latva-artisokka syödään?
Latva-artisokat nautitaan ronskisti käsin. Irrota ja nauti lehdet yksi kerrallaan kukkapohjuksesta. Kasta lehden paksu ja mehevä tyvi sitruuna-voidippiin ja vetäise lehden tyviosa hampaiden välistä. Lopuksi kun kaikki lehdet ovat syöty, karvaisen keskiosan alta (tätä ei syödä) löytyy latva-artisokan herkullistakin herkullisempi pohja, joka on helpointa nauttia veitsellä ja haarukalla.

 

Latva-artisokat keitetään suoalla maustetussa vedessä, jonne lisätään  joukkoon  pari viipaloitua sitruunaa.
latva_artisokka_4-1