Osallistuin perjantaina Sinebrychoffin järjestämään Suomen Olutmestari -tapahtumaan ravintola Maxinessa. Kilpailu oluttarjoilun ammattilaisten kesken käytiin jo kahdeksatta kertaa. Kolmiosaisen kilpailun viimeisessä finaalivaiheessa viisi parasta ehdokasta suoritti jännittävän näyttökokeen arvovaltaisen tuomariston edessä ”pienen” hiillostuksen alaisena.  
Kunkin kilpailijan tuli osata kertoa ja  suositella tuomaristolle ennakkoon valittuja oluttuotteita (yhteensä 5 erilaista)  heidän toiveittensa mukaisesti. Tuomarit esittivät kilpailijoille kinkkisiä kysymyksiä teknisten tuomareiden tarkkaillessa samanaikaisesti suorituksen oikeaoppisuutta.
Kilvassa arvosteltiin mm. oluen kaadon ja tarjoilun teknistä osaamista, tuotetietoutta, palvelua sekä kilpailijan omaa persoonallista tyyliä. Tuomaristo pisteytti suoritukset, jonka perusteella valittiin vuoden 2016 Olutmestari sekä kaksi Olutkisälliä.
Finaali keräsi paikalle paljon oluen ystäviä sekä alan ammattilaisia.

Rento ja hauska tuomaristojoukko vasemmalta oikealle: 
Sinebrychoffin panimomestari Tapio-Kangas Heiska, musiikkinainen Heta Hyttinen, 
viiniasiantuntija Ilkka Siren, Liemessä-blogista tuttu Jenni Häyrinen sekä olutmies Ismo Alanko.

Oma ennakkosuosikkini kilvassa oli Ølhusin Jussi Leveelahti. Hän on kaatanut minulle juoman ravintolassa, ja hän jäi mieleeni mielettömän persoonansa ja asiakaspalvelualttiutensa ansiosta.

Parkkeerasin muutaman Blogiringin bloggaajakollegan kanssa lavan eteen seuraamaan hulvatonta kisaa. Ai että mistä erottaa bloggaajien valtaaman baaripöydän…?

Illan kilvan juonsi Vappu Pimiä yhdessä Heikki Kähkösen kanssa.

Rankan tuomaroinnin ohella Jenni kerkesi kippistää kanssamme sekä vaihtaa kuulumisia.

Tunnustaudun enemmän viini- kuin olutihmiseksi, ja juurikin sen vuoksi tämä kilpailu osoittautui erityisen mielenkiintoiseksi. Nolottaa myöntää, mutta en ollut oikeastaan edes tullut aikaisemmin ajatelleeksi oluenkaatajien uskomatonta ammattitaitoa sekä tietotaitoa. Nyt tiedän, että eri tyyppisten oluiden oikeaoppinen kaataminen lasiin täydellisen vaahtokukan muodostamiseksi on lähellä taidetta tai omaa tieteenalaansa, joka vaatii paljon treeniä sekä intohimoa oluita kohtaan.
Kilpailun voittaja sai palkinnoksi suunnitella yhdessä Sinebrychoffin kanssa oman oluensa, jota myydään kevään ja kesän 2016 aikana valikoiduissa ravintoloissa ympäri Suomen. Suomen varsinaisen Olutmestarin lisäksi valittiin kaksi Olutkisälliä, jotka palkittiin tuotepalkinnoin.
Vuoden 2016 Olutkisällit: 
Mikko Ilves ravintola Pastorista (vas.) sekä oma suosikkini
 Jussi Leveelahti Ølhus Kobenhavnista (oik.).

Illan kirkkain tähti – Suomen olutmestari vuosimallia 2016 – Antti Peltonen.

Antti on rovaniemeläinen baarimestari Oliver’s Cornerista, joka on ollut alalla jo 21 vuoden ajan.
Onnea hienosta suorituksesta!

Kilpailusta (ja oluesta) inspiroituneena blogiin tullee pian ruokareseptejä, 
joissa olut on vahvasti esillä. Pysykäähän kanavalla!


Mikäli haluat fiilistellä lisää Suomen Olutmestari -skabaa, käy kilpailun Facebook-sivulla.Yhteistyössä Sinebrychoff
www.blogirinki.fi