Äitini on tehnyt levylihapiirakkaa kahdeksankymmentäluvulta saakka. Perinteisen jauheliha-riisiversion lisäksi meillä on tehty yhtä lailla reseptistä lohiversiota, jonka väitän olevan jopa parempaa kuin klassinen lihaisa versio. Tosin vuosien saatossa tästä lohiversiosta on karsiutunut riisi pois, kananmuna sekä tilli riittävät lohen kavereiksi vallan mainiosti.
levylohipiirakka_8-1

Levylohipiirakka (pellillinen)

Tarvitset:
500g lehtitaikinaa
700g lohta
10 keitettyä kananmunaa
1 ruukku tuoretta tilliä
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
 

Valmistusohje:
Anna lehtitaikinalevyjen sulaa huoneenlämmössä. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikinalevyt pellin kokoisiksi jauhotetulla alustalla. Aseta toinen taikinalevy pellille leivinpaperin päälle. Lado taikinan päälle fileeratut ohuet lohisiivut. Viipaloi kananmunat kananmunaleikkuria apuna käyttäen ja asettele ne lohisiivujen päälle. Hienonna tilli, ja ripottele se kananmunien päälle sormisuolan ja mustapippurirouheen kera. Lopuksi asettele toinen kaulittu lehtitaikinalevy piiraan päälle kanneksi. Painele reunat tiiviisti kiinni ja tee haarukalla piirakan pintaan muutamia reikiä kannen kupruilun estämiseksi paiston aikana. Paista levypiirakkaa uunin keskitasolla n. 30-40 minuutin ajan.