Kotimainen mansikka sopii jälkiruokien ohella  erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin –  vain mielikuvitus on rajana!
kampasimpukat_mansikoilla_c_ruoka_-1
Mansikka-aika alkaa olla kuumimmillaan, ja sen vuoksi päätin ottaa osaa  Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mansikkahaasteeseen. Mansikkahaasteessa on tavoitteena käyttää mansikkaa luovasti läpi aterian  niin alkuruoassa, pääruoassa kuin jälkkärissäkin. Huippukokki Pipsa Hurmerinta arvostelee jokaisen kolmen kategorian reseptit, ja kunkin osa-alueen paras resepti palkitaan 300 euron arvoisella matkalahjakortilla.
Halusin haastaa itseäni, ja päätin lähteä kilpailuun mukaan alkuruoka- sekä pääruokareseptillä – mansikkaa useimmiten kun käytetään lähinnä jälkiruoissa. Tässä postauksessa esittelen alkuruokareseptini: paistettuja kampasimpukoita mansikkasalsalla.

 

Kampasimpukat mansikkasalsalla  (6 kpl)

Tarvitset:
6 kampasimpukkaa

Paistamiseen:
1 rkl hyvälaatuista oliiviöjyä
1 rkl voita

Maustamiseen: 
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen rouhittua mustapippuria

Mansikkasalsa:
kourallinen mansikoita (mieluiten hapokas lajike)
1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 rkl hienonnettua tuoretta rucolaa
1/2 kevätsipuli (ilman vartta)
1 rkl balsami-viinietikkaa
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen rouhittua mustapippuria

Koristeluun:
muutama tuore basilikanlehti

 

Mansikassa on luonnostaan hyvä happo, ja se sopii täten käytettäväksi monipuolisena komponenttina.

kampasimpukka_resepti-1

Mansikkasalsan valmistusohje:
Aloita valmistamalla mansikkasalsa. Poista mansikoista vihreät kannat. Kuutioi mansikat pieneksi. Silppua tuore basilika sekä rucola. Kuori ja hienonna myös sipuli. Sekoita ainekset keskenään kulhossa, ja lisää joukkoon balsami-viinietikka. Lisää hyppysellinen sormisuolaa sekä mustapippurirouhetta, ja sekoita. Tarkista maku, lisää mausteita kunnes maistat seoksen olevan sopivan makeaa, mutta hapokasta. Laita mansikkasalsa jääkaappiin tekeytymään kampasimpukoiden paistamisen ajaksi.

 
Kampasimpukoiden paistaminen:
Mikäli käytät annoksessa pakastettuja kampasimpukoita (saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista), anna niiden sulaa rauhassa. Huuhtaise simpukat viileän veden alla ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperia apuna käyttäen. Ripottele simpukoiden pinnalle hieman sormisuolaa sekä mustapippuria. Paista simpukoita kuumalla pannulla oliiviöljy-voiseoksessa noin minuutin ajan kummaltakin puolelta. On erittäin tärkeää, ettei kampasimpukkaa kypsennä liiaksi, jolloin mehukas liha muuttuu kuivaksi ja säikeiseksi.

 
Annoksen kokoaminen:
Nosta paistetut kampasimpukat tarjoiluvadille, ja lusikoi niiden päälle mansikkasalsaa. Viimeistele annos basilikanlehdillä ja tarjoa heti esimerkiksi kuohuviinin kera alkupalana.

 
 Näyttävä, kesäinen ja sitäkin helpompi annos toteuttaa. Mansikkaiset kampasimpukat toimivat mukavasti illallisen alkupalana esimerkiksi kuohuviinilasillisen kera.

kampasimpukka_ohje-1