Saavuimme sunnuntaina Barcelonasta lomareissulta, ja poikaystäväni ehdotti  eilen illallista ravintolassa. Torppasin idean ja kerroin haluavani jotain ihan tavallista hieman kevyempää ruokaa, sillä reissussa tuli herkuteltua. Noh, astelin Stockmannin herkkuun ja poistuin sieltä kassissani purkillinen etanoita. Itseasiassa minun on pitänyt kokeilla valmistaa etanoita jo pitkään, mutta nyt sain kimmokkeen ostettuani alennysmyynneistä tarkoitukseen sopivat etanapannut. Se siitä tavallisemmasta ja kevyemmästä ruoasta sitten.
Etanat ovat herkullisia ja helppoja valmistaa vaikkapa juhlapöytään tai kesäillan päätteeksi viinin kanssa nautittavaksi. Mikäli etanoiden ulkonäkö epäilyttää, suosittelen alkuun vaikkapa silmät kiinni maistamista – lupaan että ne ovat hyviä, eikä maistu tai tunnu suussa niljakkailta. Päinvastoin, purutuntuma on oikein miellyttävä.

 

Etanat ovat edullista ja juhlavaa ruokaa, eikä niiden valmistaminen vie paljoa aikaa.
valkosipuli_parmesa_etanat_3-1

 

Etanat valkosipulilla ja parmesanilla (2:lle)

Tarvitset:
1 prk (24 kpl) etanoita
150 g voita
4 kpl valkosipulinkynsiä
1 salottisipuli
1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen mustapippuria
50-100g parmesan-juustoa

Tarjoiluun:
rapeakuorista tuoretta leipää

Etanapannut uunia vaille valmiita. Mikäli olet juuston ystävä, parmesania saa ripotella etanoiden päälle runsaammallakin  kädellä kuin miltä kuvassa näyttää.
valkosipuli-parmesan-etanat-1

 

Etanoiden valmistus:
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Kuutioi huoneenlämmössä hieman pehmennyt voi kulhoon, kippaa joukkoon murskattu valkosipuli, pieneksi silputtu salottisipuli sekä hienonnettu lehtipersilja. Lisää vielä suola ja mustapippuri. Aja maustevoi tasaiseksi tehosekoitinta tai sauvasekoitinta apuna käyttäen. Raasta parmesan.

Kaada etanat lävikköön ja huuhtele ne huolellisesti kylmän veden alla. Asettele kukin etana omaan koloonsa etanapannulle, aseta sen päälle suurehko ”kokkare” maustevoita sekä ripottele pinnalle parmesania. Asettele etanapannut uuninpellille, ja anna niiden olla uunissa 5-10 minuutin ajan. Etanat ovat valmiita kun voi ja juusto ovat ottaneet itseensä hieman paahteista väriä. Tarjoile etanat rapeakuorisen leivän kera.