Kokonaisesta broilerista saa näyttävän annoksen sunnuntain perheillalliselle tai juhlapöydän kruunuksi. Tämän mehevän broilerireseptin juju perustuu matalalämpötilaisessa vesihauteessa tapahtuvaan hitaaseen ns. sous vide -kypsennysmetodiin. 
Sain vanhemmiltani taannoin lahjaksi hyvin yksinkertaisella periaatteella toimivan ekokattilan, jonka avulla saadaan haudutettua mitä herkullisimpia ruokia hieman pidemmällä kypsennysajalla. 
Ensin ruokaan otetaan alkulämmöt normaalisti liedellä, jonka jälkeen kattila nostetaan kannen kera lämpövesihaudesäiliöön, jossa ruoka kypsyy ja hautuu pikkuhiljaa matalassa lämmössä.  Mikäli kotoasi ei löydy ekokattilaa tai fiiniä sous vide -kypsennintä, ei hätää – tämä broileriresepti  valmistuu myös kotoisasti uunissa.
Kokonainen broileri kypsyy lämpövesihauteessa omassa tiiviissä pakkauksessaan, joka varmistaa makujen erinomaisen säilymisen sekä mehukkaan lopputuloksen.
Kokonaisen broilerin kaveriksi sopivat paahdetut uunijuurekset. 

 

Vesihauteessa kypsytetty broileri:

1 kpl yrtti-pippurimaustettu kokonainen Jyväbroiler

Tarvitset myös:

Lämpövesihaudesäiliön ja siihen soveltuvan kattilan kannen kera (tai varsinaisen sous vide vesihaudekypsentimen)

Vesihauteessa kypsytetyn broilerin valmistus:

Kiehauta vesi kattilassa. Aseta kokonainen broileri tyhjiöpakkauksessaan kattilaan siten, että se peittyy täysin veden alle. Anna broilerin kypsyä hiljalleen poreilevassa vedessä noin 15 minuuttia. Peitä kattila kannella, ja nosta se lämpövesihaudesäiliöön. Anna broilerin kypsyä lämpövesihaudesäiliössä kahden tunnin ajan. Nosta broiler vesihauteesta ja poista se pakkauksestaan. 
  
Yrttiöljy viimeistelee annoksen

Uunijuurekset:

1/2 lanttu
1/2 palsternakka
3 porkkanaa
4 kpl raitajuuria
4 kpl keltajuuria
2 punasipulia
3 yksikyntistä valkosipulia

sormisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
reilu loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
pari ruokalusikallista juoksevaa hunajaa
muutama tuoreen timjamin oksa

Uunijuuresten valmistus:

Kuori ja pilko juurekset sekä sipulit suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, ja asettele ne suurehkoon uunivuokaan. Lorauta juuresten ja sipuleiden päälle reilusti oliiviöljyä sekä lisää mausteet. Lisää vielä hunaja sekä timjamin oksat. Anna uunijuuresten paahtua 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes juurekset ovat pehmeitä ja kauniin paahtuneita.

Yrttiöljy:

0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
kourallinen tuoretta timjamia
ripaus sormisuolaa
ripaus vastajauhettua mustapippuria

Yrttiöljyn valmistus:
Aja yrttiöljyn ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekotinta apuna käyttäen. Tarkasta maku, ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. Anna yrttiöljyn tekeytyä ja maustua hetken ennen tarjoilua.

Annoksen kokoaminen:
Nostele uunijuurekset suurehkolle tarjoiluvadille, ja aseta broileri juuresten keskelle. Viimeistele annos yrttiöljyllä.

Yhteistyössä Jyväbroiler
www.blogirinki.fi