Vanhempani saapuivat juuri jokatalviselta Espanjan reissultaan runsaiden ruokatuliaisten kera. Viimeisenä parina vuonna olen erityisesti pyytänyt tuomisina sahramia, sillä kyseinen mauste maksaa Suomessa mansikoita. Voin vinkata, että Espanjassa aito sahrami maksaa murto-osan hinnasta, jonka joutuisi Suomessa pulittamaan.
Sahramista intoutuneena nappasin kaupasta mukaani ison kasan sinisimpukoita, joiden kaveriksi sahrami sopii paremmin kuin hyvin. Lopputuloksena syntyi nopeasti valmistuva herkullinen simpukka-annos jonka liemen voisi kaataa kurkustaan alas suoraan lautaselta. Hienostuneemmin homma hoituu dippaamalla siihen vaaleaa leipää.

Sinisimpukat sahramilla maustetussa liemessä (2 isoa annosta /4 pientä annosta)

1 kg eläviä sinisimpukoita

reilu loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
muutama salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
puolikas tuore mieto chili

2 dl valkoviiniä
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen sahramia
2 dl kuohukermaa

tuoretta korianteria

Mikäli et osta valmiiksi putsattuja simpukoita, pese ja raaputa ne huolellisesti puhtaiksi. Heitä pois rikkoutuneet simpukat sekä yksilöt, jotka eivät sulkeudu kuorta kopautettaessa. (Kopauta simpukkaa jämäkästi vaikkapa työtason reunaan).

Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Lisää joukkoon kuoritut ja silputut sipulit sekä pieneksi kuutiotu chili. Kuullota sipuleita ja chiliä kunnes ne pehmenevät. Kaada joukkoon valkoviini, ja mausta liemi sormisuolalla. Seuraavaksi kaada simpukat kasariin ja laita kansi tiiviisti päälle. Keitä simpukoita voimakkaasti kiehuvassa liemessä noin viiden minuutin ajan.
Nosta simpukat syville tarjoiluastioille reikäkauhaa apuna käyttäen. Lisää kasarissa olevaan keitinliemeen kuohukerma ja sahrami. Keittele seosta hetken aikaa kasarissa ja kaada se sitten tasaisesti simpukoiden päälle. Koristele annokset tuoreella korianterilla. Tarjoile simpukat rapeakuorisen leivän kera.