Teresa Välimäen ja Johanna Lundholmin Hyvää joulua-kirja on ihanan virkistävä poikkeus perinteisten jouluruokakirjojen joukossa. Kirja ei pidä sisällään perinteisiä kaavoihin kangistuneita joulureseptejä, vaan se tarjoaa hieman modernisoituja, ennakkoluulottomiakin vaihtoehtoja kokeilunhaluisille jouluihmisille. Kirjan teema nojaa nimestään huolimatta ennemminkin talviteeman ympärille, joten se on käyttökelpoinen opus myös uudenvuoden ja joulun välissä. 
Löysin kirjasta ihastuttavan ja hieman hullunkuriseltakin kuullostavan reseptin mehustetuille lakritsiluumuille, jotka pääsivät ensimmäisenä testiin.  Rakastan lakritsia, ja tämä yhdistelmä herätti mielenkiintoni välittömästi. Lakritsijauheen lisäksi mehustetuissa luumuissa maistuu aromikas tähtianis ja vanilja-aromi.

 

 Mehustetut lakritsiluumut maistuvat vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera, mutta sopivat erinomaisesti myös jouluriisipuuron kaveriksi.

 

Mehustetut lakritsiluumut (5-6 annosta)

500g tuoreita luumuja
1 dl vettä
1 dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl lakritsijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tähtianista
ripaus suolaa

Pese ja lohko luumut. Poista kivet. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja keitä hiljaa poreillen 15-20 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä. Lusikoi luumut liemineen purkkiin ja sulje purkki. Säilytä viileässä.

  Kirjan ulkoasu on hiottu viimeiseen saakka, ja superkauniit valokuvat ovat Laura Riihelän käsialaa.

Lakritsiluumujen kaveriksi keitin riisipuuroa.

 

Riisipuuro (4 annosta)

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 kanelitanko
0,5 tl suolaa
1 manteli

Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta. Lisää riisit ja anna kiehua hiljalleen poreillen koko ajan sekoitellen niin kauan, että vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito, kanelitanko ja suola. Kuumenna kiehuvaksi hyvin sekoitellen. Laske sitten reilusti lämpöä, peitä kattila kannella ja anna hautua kypsäksi, noin 40 minuuttia. Poista kanelitanko ja piilota valmiiseen riisipuuroon manteli.

Kokonaisuudessaan kirja on erittäin käyttökelpoinen opus,  hienostunut ja toimiva kokonaisuus. Kuvat ovat niin kauniita, että kirjaa tulee selailtua silmänruokana tuon tuosta.
Ja lakritsiluumut, ne olivat ihania!

 Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena.

Hyvää joulua!