Osallistuin viime viikolla Rajalan Kokkaa & Kuvaa-kurssille, jolla nimensä mukaisesti kokattiin neljän ruokalajin menu, jota kuvattiin valokuvaajan johdolla. Kurssi piti sisällään myös tiiviin teoriaosuuden, johon me kurssilaiset osallistuimme kuunteluoppilaina.
Kurssi tuli minulle kuin tilauksesta, sillä olen paininut pitkään kuvaukseen liittyvien ongelmien ja haasteiden kanssa. Päällimmäinen fiilis on ollut, että otan sellaisia kuvia kuin saan sen sijaan, että ottaisin sellaisia kuvia kuin haluan. Näkemys halutusta lopputuloksesta on vahva, mutta toteutus jää syystä tai toisesta vajaaksi. Erityisen mukavaa oli se, että kurssilla oli normaalia vähemmän osallistujia, mikä tarkoitti sitä, että saimme enemmän henkilökohtaista opetusta kuvauksen tiimoilta.
 Kurssin valokuvausopetuksesta vastasi pitkän linjan ruokakuvaaja Timo Ripatti.

 Ruokapuolesta, menun suunnittelusta ja kokkauksesta vastasi Chef Tomi Laurila.

Opetustilat olivat Aromilehden opetuskeittiössä, jossa oli riittävän tilavat ja tarkoituksenmukaiset puitteet kokkailuun ja valokuvaukseen. Tomi jakoi kullekin oppilaalle oman vastuualueen menusta sekä antoi tarkat ohjeet sen toteuttamiseksi. Minulle delegoitiin valkosuklaamoussen valmistaminen.

 Essut päälle ja hommiin.

Päivän menu näytti tältä:

***
Pororulla
***
Savulohitartar, salaattia ja basilikaöljyä
***
Paahdettua häränfileetä, punaviinikastiketta ja pekonipapuja
***
Valkosuklaamoussea ja päärynäkompottia
***

 

 Punaviinikastikkeen pohjan valmistusta.

Pääruoan lisäkkeet uunia vaille valmiina. Pekonipapuja sekä yrttiöljyllä täytettyjä paprikoita.

Kun ruoat olivat hyvällä mallilla keittiön puolella, siirryimme Timon oppiin perehtymään valokuvaukseen. Iltapäivän  suurimpina teemoina oli mm. ruoan asettelu kuvaukseen sekä valaistus. Kevyen slideshown jälkeen pääsimme käsiksi kameroihin sekä valaistuksen asetteluun ja opetteluun. Setin pääpaino oli juurikin oikeanlaisen valaistuksen luomisessa, joka ei muuten ole läheskään niin yksinkertaista kun saattaisi olettaa. 
Olen huomannut, että minulle on haasteellista hahmottaa ja nähdä annoksen valaistusta ja sitä miltä lopputulos tulee näyttämään kuvissa. Tämä lienee varmasti taito, jonka oppii tekemällä, analysoimalla ja katsomalla. Katselin haltioissani kun Timo näytti miten tietynlaisella valaistuksella voidaan lähteä hakemaan ja tuomaan annoksesta esiin esimerkiksi erilaisia pintoja ja kiiltoja.

 Kiiltävällä pahvilla heijastetaan annokseen valoa sen vastapuolelta, jossa 
varsinainen valonlähde sijaitsee.

Kaikki kuvat valaistiin led-valaisimilla perinteisen salamavalon sijaan.

 Ja kuten kuvasta näkyy, valonlähde tuotiin annokseen ohuen kalvopaperin läpi suoran valon sijaan.

 Ja tässä testiotoksiani kurssilta. 
Kyllä, kastikkeessa on sitä kuuluisaa kiiltoa kun oikein tarkasti katsoo.

 Valkosuklaamousse päärynäkompotilla.
Kokkailun ja kuvaussessioiden päätyttyä istuimme porukalla pöydän ääreen ja nautimme yhdessä valmistamamme herkut. Syömisen ja juomisen lomassa oli mukava jutella muiden kurssilaisten kanssa ja tutustua paremmin. Kurssilla oli osallistujia kotikokeista ammattivalokuvaajiin.  Kurssi oli kokonaisuudessaan erittäin avartava ja opettava. Timo kertoi meille myös lehtikuvissa käytetyistä  kikoista, joilla annokset saadaan näyttämään superhienoilta.
Kurssilla ei käyty läpi erikseen kameran käyttöä tai asetuksiin liittyviä asioita, eli ne kannattaa olla hallussa kurssille mennessä. Tässäkin asiassa huomasin taas, että mitä enemmän oppii, sitä vähemmän huomaa osaavansa. Lisää treeniä ja kuvaruutuja. Vielä ne täydelliset kiillot ja pinnat sieltä ruoista löytyy.

Kuvissa vilahtavien annosten reseptit tulossa blogiin. Stay tuned.
Kurssin tarjosi Rajala.