Kuka muistaa kepakot? Meillä ainakin syötiin niitä kotona kun olin lapsi. Jauhelihapötkylöitä puisten grillitikkujen nokassa. On hyvin mahdollista, että nykynuorisolle amuse bouche on tutumpi termi kuin kepakot – ja  juuri sen vuoksi oli aika tuoda vanhat kunnon kepakot 2010-luvulle uusin makuvivahtein. 
Osallistun reseptilläni Kotitila.fi:n Lihaa parhaimmillaan -reseptikilpailuun, jossa on tarkoituksena luoda annos laadukasta Länningin tilan luomuhereford jauhelihaa käyttäen. Halusin pitää annokseni mahdollisimman yksinkertaisena sekä antaa laadukkaalle lihalle sen vaativan tilan annoksessa.

Tuunatuissa 2.0 kepakoissa maistuu tuoreen mintun lisäksi paahdettu kumina, korianteri sekä hunaja.
Kepakot dipataan viileän minttuiseen jogurttikastikkeeseen.

 

Kepakot 2.0 (6 kpl)

500g jauhelihaa
loraus oliiviöljyä
1 punasipuli

1 tl kuminansiemeniä
0,5 tl korianterinsiemeniä
0,5 tl kokonaisia mustapippureita

1 tl kanelia
1 rkl paprikajauhetta
1 tl hunajaa
2 tl sormisuolaa

0,5 dl tuoretta  hienonnettua persiljaa
0,5 dl tuoretta hienonnettua minttua

Kaada korianterin- ja kuminansiemenet sekä kokonaiset mustapippurit kuumalle kuivalle paistinpannulle. Paahda mausteita pannulla kunnes mausteiden aromit alkavat  ns. avautua. Varo kuitenkin ettet polta mausteita. Rouhi  paahdetut mausteet tasaiseksi morttelissa. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuullota sipuli paistinpannulla oliiviöljyssä kanelin, paprikajauheen ja suolan kera. Kippaa jauhelihan kanssa kulhoon paahdettu mausteseos, punasipulit sekä hienonnetut tuoreet yrtit ja hunaja. Vaivaa massa huolellisesti käsin. (Pihvikarjan luomujauhelihan koostumus on hieman erilainen. Se sitoo itse itsensä eikä siihen tarvitse käyttää kananmunia tai korppujauhoja.) Jaa taikina kuuteen osaan ja muotoile siitä kevyesti kostutetuin käsin kepakoita. Ota kepakoihin aavistus väriä käyttämällä niitä nopeasti kuumahkolla paistinpannulla varovasti käännellen. Asettele kepakot leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista niitä 200 asteessa noin 20 minuutin ajan. Viimeistele kepakot työntämällä niihin puuvartiset grillitikut. Tarjoile jogurttisen minttukastikkeen kera.

Minttuinen jogurttikastike

125g turkkilaista jogurttia
1 ruukku tuoretta minttua
1 rkl sokeria
hyppysellinen sormisuolaa

Hienonna minttu ja lisää se jogurtin joukkoon. Lisää sokeri ja suola ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai suolaa. Anna tekeytyä tovin jääkaapissa ennen tarjoilua.

Yhteistyössä Suomen Kotitila

www.kotitila.fi