Söin taannoin yhden elämäni parhaista liha-annoksista. Paahdettua kotimaista häränfileetä yrttiöljyssä marinoituna täyteläisen punaviinikastikkeen kera. Niin klassista, yksinkertaista ja aivan törkeän hyvää! Resepti ansaitsee oman postauksensa vaihekuvien kera.

 Valitse kaupasta kokonainen häränfilee, joka on ollut vakuumissa noin nelisen viikkoa. Kävin hakemassa omani Wotkinsin tehtaanmyymälästä Sörnäisten tukkutorilta. Lihapalani oli pakattu vakuumiin vasta parisen viikkoa takaperin, joten annoin sen mureutua jääkaapissa vakuumipakkauksessaan vielä parin viikon ajan ennen valmistusta.
 

             Ota liha vakuumista, ja poista kalvot huolellisesti terävää veistä apuna käyttäen.

 
Ota lihakimpaleeseen kaunis ruskea pinta kuivalla, kuumalla pannulla.
 
Hiero yrttiöljy kauttaaltaan lihan pintaan huolellisesti käsin.

 

Ripottele pinnalle vielä sormisuola ja rouhittu mustapippuri.Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuutin ajan tai kunnes sisäpaistomittari näyttää 57-62 lämpöastetta halutusta kypsyysasteesta riippuen.

 

Anna uunista otetun lihan vetäytyä folioon käärittynä vielä noin kymmenen minuutin ajan. Liha jatkaa foliossa vielä tovin kypsymistä, joten se kannattaa ottaa huomioon kun  havittelee fileelle tiettyä kypsyysastetta.

 

Laadukas, mureutunut liha kannattaa jättää kauniin vaaleanpunaiseksi. Kun liha on vetäytynyt, leikkaa se tasakokoisiksi siivuiksi ja tarjoile haluamiesi lisäkkeiden kera.
 
Viimeistele liha punaviinikastikkeella.

Kokonainen häränfilee uunissa (n. 10 annosta)

1,5 kg härän sisäfileetä

Yrttiöljy lihan pintaan hierottavaksi:
reilu kourallinen tuoreita timjaminoksia
reilu kourallinen tuoreita rosmariininoksia
0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä

Lisäksi:
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Tarvitset myös:
lihan sisälämpötilamittarin (ei pakollinen, mutta suositeltavaa käyttää)
foliopaperia


Lihan valmistaminen:
Laita uuni kuumentumaan 200-asteeseen. Poista liha vakuumipakkauksestaan. Poista lihasta huolellisesti kalvot terävää veistä apuna käyttäen. Ota lihaan kauttaaltaan kauniin ruskea paistopinta kuumalla kuivalla paistinpannulla.

Seuraavaksi valmista yrttiöljy. Hienonna timjamin ja rosmariininoksat mahdollisimman hienoksi silpuksi. Älä käytä yrttien varsia, mikäli ne ovat kovin puumaisia ja kovia. Sekoita hienonnetut yrtit oliiviöljyyn ja sekoita seos tasaiseksi. Hiero yrttiöljy käsin kauttaaltaan lihan pintaan. Laita liha uuninkestävälle pelille ja paista uunissa 15 minuutin ajan tai kunnes sisäpaistolämpömittari näyttää 57-62 astetta toivotusta kypsyysasteesta riippuen. Ota liha uunista ja kääri se folioon. Anna vetäytyä kymmenen minuutin ajan ja leikkaa tasakoisiksi siivuiksi. Tarjoile haluamiesi lisäkkeiden ja punaviinikastikkeen kera.

Punaviinikastike (n. 10 annosta)

3 l punaviinikastikepohjaa (esim. Puljonki)
1 dl punaviinietikkaa
5 dl punaviiniä
1 rkl pieneksi murskattua valkosipulia
200g sipulia
200g selleriä
n. 20 timjamin oksaa
n. 10 rosmariinin oksaa
2 rkl mustaherukkahyytelöä
sormisuolaa

rouhittua mustapippuria

 
Punaviinikastikkeen valmistaminen:

Kuumenna kattila ja freesaa hetki kuorittuja ja paloiteltuja juureksia sekä murskattuja valkosipuleita. Lisää joukkoon viinietikka ja punaviini. Keitä seosta kasaan kunnes kolmasosa nesteestä on haihtunut pois. Lisää joukkoon punaviinikastikepohja, yrtit ja mustaherukkahillo. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä kunnes taas kolmasosa kastikkeesta on haihtunut pois. Lopuksi siivilöi kastike ja mausta se suolalla ja pippurilla.