Silmänruoasta puhuttaessa en nyt tarkoita Tomi Björkiä, vaikka hänellä kivat tatuoinnit onkin – vaan hänen ja Matti Wikbergin uutta keittokirjaa: Gaijin – modernia aasialaista. Keittokirja pitää sisällään vuonna 2011 avatun Gaijin-ravintolan  parhaat ruokaohjeet.

 Pistäydyin kirjan julkistustilaisuudessa Bulevardilla. Joukkossa oli ilokseni muitakin tuttuja bloginaamoja, kuten Anna, Laura & Hanna.
Paksu opus näyttää tältä:
 Ja mikä parasta – tarjolla oli Gaijinin klassikoita joiden ohjeet löytyvä kirjasta:
yakitori kanaa,  shiso härkätartaria & porkbuneja kimchimajolla.
Possusämpylät menevät varmasti kokeiluun!

Kirjan makumaailma yhdistelee Japanin, Korean ja Pohjois-Kiinan perinteisiä makuja moderniin tyyliin. Björk myös lupaili, ettei reseptien valmistamiseen tarvitse fiinejä höyryuuneja tai sous vide-masiinoita. Täytyy silti todeta, että keittokirja vaikuttaa kuitenkin suomalaiseen keittiöön tottuneelle hieman haasteelliselta. Reseptiikassa vilisee vähemmän tunnettuja mausteita ja termejä paljon. Erikoisimmat ainekset löytynevät helpoiten pääkaupunkiseudulta esim. Hakaniemen etnisistä ruokakaupoista. Joka tapauksessa, uskon että kirja toimittaa virkansa aasialaisiin makuihin virittyneille kokkaajille. Raportoin teille tarkemmin kirjan reseptiikasta kunhan olen itse päässyt kokeilemaan niitä.

Kirja sisältää paljon tarinoita Aasian reissun varrelta ja siinä tutustutaan myös mm. autenttisen Kimchin valmistukseen Koreassa. Kirjan parasta antia ovat kuitenkin Tommi Anttosen ottamat superkauniit, tunnelmalliset ja koukuttavat ruokakuvat. Huomasin selailevani  kirjan kuvia toinen toisensa perään vilkaisemattakan reseptejä.

Gaijinin jälkkärit eivät ole tähän mennessä koskaan aiheuttaneet pettymystä, niinkuin ei nytkään. Ihana geishaganache on on kokeilemisen arvoinen.

 Oletteko käyneet Gaijinissa? Mitä piditte, iskikö makuhermoon?
Keittokirja saatu arvostelukappaleena.
Postauksessa esiintyvä kirjan kansikuva on lehdistömateriaalia.