Tein eilen elämäni ensimmäisen raakakakun. Olen pidempään katsellut blogeista ”sillä silmällä” raakakakkuohjetta, joka sisältäisi pääasiallisesti entuudestaan tuttuja raaka-aineita. Useimmat kakkureseptit pitävät sisältään paljon erilaisia vähemmän tuttuja raaka-aineita, joiden saatavuus on näin mökillä heikkoa – ja mikäli niitä sattuu löytymään on hinta turhan kallis.
Bongasin tämän ohjeen Hannan soppa-blogista ja ryhdyin tuumasta toimeen. (Hannan blogi on muuten ihana ja inspiroiva, ja siihen kannattaa tutustua, mikäli se ei ole sinulle entuudestaan tuttu.) Tuunasin hieman reseptiä sen mukaan, mitä kaupasta oli kätevimmin saatavilla.

Ennenkuin aloitat valmistamaan kakkua, on hyvä ottaa huomioon cashew-pähkinöiden liotusaika sekä kakun pakkasessa tekeytymiseen varattava aika.
Ihan ongelmitta kakun valmistaminen ei kuitenkaan onnistunut, sillä ainoa tehosekoitinta muistuttava ”vehje”, minkä mökin keittiöstä löysin, oli jonkinlainen ilmeisesti tv-shopissakin(?) mainostettu monitoimikone, jonka säiliö on vain muutaman desin kokoinen *kääk*. Pohjaa ja täytteitä ajelin tasaiseksi siis useammassa osassa, ja päätin luovuttaa siinä vaiheessa, kun huomasin laitteen hieman savuvan. Noh, massasta saatiin aikaiseksi ihan kelpo kakku. Ja nyt ymmärrän miksi raakaruokailijat fiilistelevät Vitamixejään!


Koostumukseltaan kakku oli pehmeän lempeä. Maku oli yllättävän makea, ja siinä maistui vienosti kookos ja banaani mansikoiden lisäksi. Onnistunut kokeilu!

Raaka mansikkakakku (10-12 hengelle)
Pohja:
3 dl manteleita
200g  kuivattuja taateleita

Täyte:
5 dl cashew-pähkinöitä
2-3 kypsää banaania
4 rkl vettä
2 rkl kookosöljyä
1 rkl kookosnektaria (hunajakin käy)
0,5 tl kanelia
1 tl aitovaniljaa
1 l mansikoita
Koristeluun:
Tuoreita mansikoita
Syötäviä kukkia

Liota cashew-pähkinöitä runsaassa vedessä noin neljän tunnin ajan. Vuoraa irtopohjavuoan reunat sekä pohja leivinpaperilla. Näin saat kakun irrotettua nätisti vuoasta, eikä se tartu reunoihin.
Surauta murskatut mantelit ja pieneksi leikatut taatelit tasaiseksi massaksi tehosekoittimen avulla  kakun pohjaa varten. Painele massa tasaiseksi irtopohjan päälle esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen. Siirrä pohja pakastimeen tasaiselle alustalle odottamaan täytteen valmistumista.

Valuta cashew-pähkinät ylimääräisestä vedestä lävikön avulla ja huuhtaise ne  nopeasti juoksevan veden alla. Surauta cashew-pähkinät, banaanit, kookosöljy, vesi ja kookosnektari tasaiseksi kermaiseksi massaksi tehosekoittimen avulla. Lisää kaneli ja vanilja, ja sekoita vielä kertaalleen. Kaada n. puolet täytteestä tasaisesti kakun pohjan päälle.
Sekoita n. puoli litraa mansikoista lopun täytemassan kanssa, ja surauta se tasaiseksi kauniiksi vaaleanpunaiseksi massaksi. Kaada mansikkatäyte edellisen täytekerroksen päälle tasaisesti. Anna kakun pakastua vähintään kahden tunnin ajan. Ota kakku huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua ja anna sulaa tovi. Koristele kakku mansikoilla ja syötävillä kukkasilla.