Söimme kahdeksan päivän reissullamme Kroatian Hvar-saarella ulkona kaksi kertaa päivässä. Lounas oli yleensä kevyehkö ja huokeanpuoleinen rantabaarissa nautittu salaatti. Illalla  syötiin pitkän kaavan mukaan viineineen kaikkineen. Kuten aikaisemmassa Kroatia-postauksessa kerroinkin, en valitettavasti kerennyt tutustumaan lainkaan etukäteen saaren ravintolatarjontaan. Siihen nähden valintamme olivat super onnistuneita. En saanut ainoassakaan ravintolassa huonoa ruokaa.  Loppulomaa kohden odotukset nousivat, ja yhdessä ravintolassa syömämme ruoka ei ollut pahaa – mutta vain ”ihan ok”.
Ai että mikä se saaren paras ravintola sitten oli?

Kiertelimme Hvar Townin sokkeloisia kujia etsien ravintolaa jonne koko yhdeksän hengen matkaseurueemme mahtuisi. Olimme onneksi ajoissa liikenteessä, ja saimme napattua pöydän kivannäköisestä ravintolasta, joka oli edellisenä iltana ollut ääriään myöten täynnä. Ravintola oli tänäkin iltana tupaten täysi, mutta saimme pöydän sillä ehdolla, että pöytä vapautuisi parin tunnin päästä saapuvalle  suurelle seurueelle.
 Giaxa-ravintolan keittiön tervehdys oli sopivan raikas mutta tulinen gazpacho.
Ravintolassa tarjoiltu leipä oli taivaallista – se muistutti hieman amerikkalaistyyppistä täyteläistä ”corn breadia”. Leipä oli niin hyvää, että gluteeniherkkä ystävänikin söi sitä kaksi palaa ”koska se vaan oli niin törkeän hyvää”.
Oliivit tuotiin pöytään hauskassa telineessä, josta kukin saattoi napata sormin omansa.
Tonnikalafile pinaatilla maustetulla polentalla.

 Ja nyt valmistautukaa – tässä se on. Elämäni paras kala-annos, hvarska gregada!

Hvarska gregada on paikallinen hyvin perinteinen kalapata, jossa on tuoretta kalaa ja viipaloituja perunoita, oliiviöljyä, valkoviiniä, sipulia, sekä lehtipersiljaa. Annoksessa oli käytetty meriaventa sekä haita. Aivan jumalaisen hyvää. Suomalaiseen makuun sopivia hienostuneita raaka-aineita jotka yksinkertaisuudessaan ja maukkaudessaan rajäyttävät tajunnan. Okei, eli selväksi tuli –  siis paras syömäni kalaruoka! Vinkkinä sen verran, että annosta ei kannata tilata yksin, vaan siitä syö helposti kaksi henkeä itsensä täyteen.

 Poikaystävä tilasi naudanfilettä ja gnocceja, joissa maistui aromikas musta tryffeli.

TripAdvisorissa Giaxa on rankattu näköjään saaren kahdeksanneksi parhaaksi ravintolaksi.
Tasoonsa nähden hinnat eivät Suomeen verrattuna päätä huimaa. Suosittelen!