Reissasimme suurella ystäväporukalla kesäkuun alussa Kroatian Hvar-saarelle. Saari sijaitsee Adrianmerellä lähellä Dalmatian rannikkoa. Saarelle pääsee esimerkiksi Splitistä kätevästi lautalla noin kolmessa vartissa. En ollut aikaisemmin käynyt Kroatiassa, enkä kerennyt etukäteen tutustumaan sen liiemmin paikalliseen ravintolatarjontaan, mutta odotuksissa oli italialaissävytteistä ruokakulttuuria erilaisilla merenelävillä kruunattuna.

Olin toki nähnyt kuvia Hvarin rannoista, mutta paikalla näkymä löi minut ällikällä.

Olin myös yllättynyt saaren vehreydestä.

Ja siitä etten onnistunut bongaamaan yhtäkään terassia tai pihaa jossa ei kukoistaisi tuoreet yrtit: laventeli ja rosmariini tai  sitruuna-, appelsiini-, tai viikunapuu.

Hvar Townin ravintolat tarjoavat paljon erilaisia mereneläviä, risottoja, pastoja ja pizzoja. Kroatiassa kokkien tehtävä on valita henkilökohtaisesti tarjottavien ruokien ainekset, joten merenelävät ja kasvikset ovat aina takuulla tuoretta priimatavaraa. 
Söin itse koko viikon ainoastaan kalaa ja mereneläviä, eikä ruoan tuoreudesta tai laadusta ollut poikittaista sanaa sanottavana. Syy siihen miksi rakastuin paikalliseen keittiöön on yksinkertaisuus. Ruoat ovat jopa naurettavan yksinkertaisia, mutta itkettävän herkullisia. Täydellisiä raaka-aineita ei ole pilattu erinäisillä sörsseleillä ja kevätjuhlaliikkeillä, vaan pääraaka-aineille on annettu sen tarvitsema tila, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa. Ravintoloissa tarjotaan herkullisia kokonaisena grillattuja kaloja, kuten esimerkiksi meriahvenia, joita suosittelen tilaamaan.

 Matkan herkullisin annos. Ravut ”alla buzara”.
 Liemessä maistuvat mm. laadukas oliiviöljy, valkoviini, valkosipuli sekä lehtipersilja.
Lautaselle jääneen kastikkeen sai helposti kitusiinsa leipäpalaan dippaamalla.
 Kokeilin myös tonnikalapihviä, joka ei yltänyt kokonaisena grillattujen meriahvenien tasolle. 
 Yleinen ja kokeilemisen arvoinen lisäke on blitva. Haudutettua mangoldia perunoiden kera suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja valkosipulilla maustettuna.
 
Grillattuja kalamareja *ah!*
Yksinkertaisen, mutta herkullisen pastan tai risoton saa Suomen hintoihin 
verrattaen edullisesti: n. 6-8 eurolla.
Kala- ja äyriäisruoat olivat luonnollisesti hinnakkaampia, mutta hinta-laatusuhteeltaan huipputasoa.
Pääruokien kylkeen sai tilattua erilaisia lisäkkeitä ja salaatteja huokeaan hintaan, 
muutamalla eurolla.
Alkoholijuomien hintataso on Suomen hintoihin tottuneelle todella edullinen, ja ravintolassa saa litran talon hyvää paikallista viiniä n. 15 eurolla.

 Tunnelmallisimmat ravintolat löytyivät kaupungin pieniltä korttelikujilta.
Saari oli äyriäisiä ja kalaa rakastavalle ruokamatkailijalle varma valinta. Kokonaisuudessaan  sanoisin, että hintataso oli keskimäärin kaksi kolmasosaa Suomen hinnoista. Pitkien illallisten lomassa juotu viini jos toinenkin ei lompakkoa juuri köyhdyttänyt, ja tämä jos mikä on positiivinen asia. Suomessa ravintolassa tilattu 60 euron viinipullo kun kirpaisee jo ihan periaatteen vuoksi.

Hvarin ruokakokemuksista on tulossa vielä ainakin yksi postaus, jossa esittelen elämäni parhaan kala-annoksen. Joten, stay tuned! Niin, ja tässä vielä sisustusbloggaajaystäväni blogipostaus reissusta maisemakuvista kiinnostuneille.