Gazpacho eli kylmä kasviskeitto on omiaan nautittavaksi kesän kuumina hellepäivinä. Mielestäni täydellisessä gazpachossa maistuu tomaatin lisäksi paahdettu paprika. Keitossa pitää olla myös sopivasti potkua, jonka antaa Tabasco.

 

Gazpacho eli kylmä kasviskeitto (4 annosta)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä sipuleiden kuullottamiseen

500g tomaatteja
300g kurkkua
3  kpl säilöttyjä, paahdettuja paprikoita

0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria
pieni tujaus Tabasco-kastiketta

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita paistinpannulla öljyssä kunnes ne pehmenevät hieman.
Kuumenna vettä suurehkossa kattilassa. Leikkaa kunkin tomaatin pohjaan pieni ristiviilto, ja tipauta ne kiehuvaan veteen noin minuutiksi. Tomaatit ovat valmiita kun huomaat kuorien hieman repeilevän. Nosta tomaatit keitinvedestä reikäkauhan avulla. Anna niiden jäähtyä tovi ja kuori ne. Lohko tomaatit samalla kun poistat niistä kannat sekä siemenet.
Kuori kurkku ja kuutioi se. Valuta paprikat nesteestä ja pilko ne muutamaan osaan. Kippaa sipulit, tomaatit, kurkku ja paprikat tehosekoittimeen. Kaada joukkoon valkoviinietikka sekä oliiviöljy. Surauta keitto mahdollisimman hienoksi ja pehmeäksi keitoksi. Mikäli sinulla ei ole tehosekoitinta, sauvasekoitin ajaa saman asian. Jos keiton rakenne tuntuu makuusi liian paksulta, lisää joukkoon vettä. Lopuksi mausta keitto sormisuolalla, mustapippurilla ja tabascolla.
Keittoa kannattaa maistella samalla kun lisäilee mausteita, jotta siitä saa omaan suuhun maistuvaa. Maistelin keittoa ainakin viiteen kertaan ja lisäilin varovasti suolaa ja valkoviinietikkaa. Jokin tuntui edelleen puttuvan ja mietin missä mättää. Noh, oliiviöljy oli unohtunut kyydistä. Iso loraus oliiviöljyä ja paketti oli kasassa! Tässä keitossa kannattaa käyttää ehdottomasti hieman parempilaatuisempaa öljyä, sillä se on yksi tärkeimmistä raaka-aineista keitossa. Tulisen Tabasco-kastikkeen kanssa kannattaa olla varovainen ja lisätä alkuun mieluummin liian vähän kuin liikaa. Reseptissä voi tietysti käyttää tuoreita paprikoita, jotka itse paahtaa uunissa – mutta mielestäni nuo tölkkiversiot toimivat hyvin reseptissä.