Tällä kertaa olen mukana Soyappétit-kampanjassa, jossa kokataan suomalaisten arkiruokasuosikeista soijaversioita. Olin pitkään ajatellut valmistaa kaalikääryleitä, ja nyt sain siihen loistavan tilaisuuden, sillä soijallahan korvaa perinteisen jauhelihan lähestulkoon ruoassa kuin ruoassa.


Kaalikääryleet soijarouheesta (n. 12 kpl)
1 löyhälehtinen kaali
vettä keittämiseen
ripaus sormisuolaa

Kaalikääryleiden täyte:

Riisipuuron keittämiseen:
1 dl puuroutuvaa riisiä
1 dl vettä
5 dl maitoa
ripaus sormisuolaa

Soijarouhe-seoksen valmistamiseen:
loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl Soyappétit tummaa soijarouhetta
1 kasvis-annosfondi
2 rkl paprikajauhetta
rouhittua mustapippuria
sormisuolaa
jauhettua valkopippuria
meiramia
3 dl vettä
1 kananmuna

Kaalikääryleiden pinnalle:
loraus siirappia
muutama voinokare

 Rullaaminen on helppoa.

 
Kaalin keittäminen ja lehtien irroittaminen:

Koverra kaalista kova kantaosa pois terävällä veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa, sormisuolalla maustetussa vedessä noin 15 minuutin ajan. Kaalia keittettäessä lehdet alkavat irtoilla nätisti kun ne pehmenevät. Irrota kaalista aina uloimmat lehdet yksi kerrallaan. Laitta kaalin lehdet kuivumaan lautaselle, joka on vuorattu talouspaperilla. Kaalin sisimmät lehdet ovat usein liian pieniä kääryleitä varten, joten voit silputa kaalin sisäosan pieneksi, ja heittää sen täytteen jatkoksi.

Riisin keittäminen:
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja keitä muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää joukkoon maito. Anna puuron hautua kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Mausta puuro sormisuolalla.

Soijarouhe-seoksen valmistaminen:
Kuullota kuorittu, pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää joukkoon mausteet, kasvisfondi sekä soijarouhe. Lisää pannulle  vielä noin 3 dl vettä, ja anna sen kiehua parin minuutin ajan imeytyen soijarouheeseen. Lisää joukkoon vielä halutessasi pieneksi silputtu kaalin sisäosa.

Täytteen viimeistely:

Sekoita valmis riisipuuro soijarouhe-seokseen. Lisää joukkoon vielä kananmuna ja sekoita seos tasaiseksi massaksi. Tarkista seoksen maku ja lisää tarvittaessa lisää mausteita.


Kaalikääryleiden rullaaminen:

Ota yksi kaalinlehti käsittelyyn kerrallaan. Ohenna kaalinlehden paksua ja kovaa tyviosaa pienellä veitsellä leikaten. Lusikoi kullekkin lehdelle noin pari-kolme ruokalusikallista täytettä. Taittele ja rullaa lehdet tiukoiksi kääryleiksi ja asettele ne vieriviereen uunivuokaan. Lorauta kaalikääryleiden pinnalle sirappia sekä ripottele pinnalle muutama voinokare. Paista kaalikääryleitä 180 asteisessa uunissa n. tunnin ajan tai kunnes kaalikääryleiden pinta on kauniin ruskea. Tarjoile  kaalikääryleet puolukkahillon kera.

 Kaalikääryleet saavat uunissa kauniin ruskean pinnan.
 Testattu – soijarouhe sopii hyvin jauhelihan asemesta kaalikääryleisiin!

Yhteistyössä Soyappétit
www.blogirinki.fi