Kaalikeitto – helppoa, hyvää & edullista arkiruokaa

Kaali-jauhelihakeitto (4 annosta)

400g paistijauhelihaa
loraus oliiviöljyä
2 sipulia
puolikas purjosipuli
2 valkosipulinkynttä

1,5-2 litraa vettä
500g kaalia
3 porkkanaa
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta

2-3 luomu lihaliemikuutiota
laakerinlehti
tuoretta timjamia

Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipulit. Kuullota sipuleita tovi kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon jauheliha. Hakkaa jauheliha lastalla muruksi ja anna ruskistua. Pese ja pilko purjo, ja lisää se jauheliha-sipuliseokseen. Mausta seos reilusti sormisuolalla, paprikajauheella sekä mustapippurirouheella.
Kuori kaalista mahdolliset nahistuneet päälilehdet. Silppua kaali pieneksi ja viipaloi porkkanat.
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kaali ja porkkanat sekä lihaliemikuutiot ja laakerinlehti. Anna kaalin ja porkkanoiden kiehua hiljalleen ainakin tunnin ajan, näin kaalista tulee ihanan pehmeää ja hautunutta. Lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos ja anna keiton vielä porista pienellä lämmöllä hetki. Tässä vaiheessa kannattaa koemaistaa keiton maku, ja lisätä tarvittaessa mausteita. Lopuksi lisää joukkoon vielä tuoretta timjamia.
Tuota nesteen määrää voit reseptissä huoletta muuttaa, mikäli tuntuu että sitä on liian vähän tai liian paljon. Muista vain samalla mukauttaa lihaliemikuutioiden määrää – ideaalisti puolta litraa vettä kohden lisätään yksi lihaliemikuutio. Tässä reseptissä kaalia haudutellaan tunti, ja sekin haihduttaa nesteen määrää.