Olen keksinyt selvitymiskeinon talviajan pimeisiin ja  ankeisiin maanantaipäiviin. Parempi ruoka. Kokeike vaikka, toimii kyllä.

Sain inspiraation näihin aasialastyyppisiin lohitartareihin poikettuani pitkästä aikaa etnisessä ruokakaupassa Hakaniemen varrella. Sieltä saa hankittua lähes kaikki erikoisemmatkin raaka-aineet murto-osan hinnalla tavalliseen ruokakauppaan verrattuna.

Lohi-avokadotartarin maustaa soija-mirinkastike

Lohitartar soija-mirinkastikkeella (n. 15 kpl)

200g hyvälaatuista lohifilettä
1/2 kypsä avokado
2 tl mirin-kastiketta
4 tl vähäsuolaista soijaa
n. 15 kpl rapukeksejä

pinnalle:
(Santa-Maria) sesam-wasabi maustesekoitusta
 

Poista lohifileestä nahka terävällä fileerausveitsellä. Kuutioi lohi tasakokoisiksi pieniksi palasiksi. Halkaise avokado, poista siitä kivi ja kuori se. Kuutioi avokado lohen kanssa samankokoisiksi paloiksi. Sekoita avokado ja lohi kulhossa, lisää joukkoon mirinkastike ja soija. Sekoita kertaalleen. Lusikoi tartaria rapukeksien päälle ja lopuksi ripottele pinalle reilusti sesaminsiemen-wasabimaustesekoitusta.
Edamame-pavut (eli vihreät soijapavut) sopivat täydellisesti pieneen suolaiseen nälkään tai
 naposteltaviksi vaikkapa oluen kera.
Ostin lohitartarin kaveriksi edamame-papuja. Edamame-papuja saa yleensä pakasteena etnisistä ruokakaupoista. Ainakin Helsingistä löytyy Annankadun Tokyokanista sekä Hämeentiellä sijaitsevasta ViiVoanista. Edamame-pavut tarjoillaan höyryävän kuumina  ja reilusti suolattuina. Kuoria ei ole tarkoitus syödä, vaan papu viedään suuhun lähes kokonaisena  sen ”kiinnityspäästä” sormilla tiukasti pitäen. Kuori  vedetään kevyesti hampaiden välistä siten, että pavut jäävät suuhun suolan kera.

Edamame-papuja (2:lle)
300g edamame-papuja

maustamiseen:
sormisuolaa

Kaada jäiset pavut kiehuvaan veteen ja anna kiehua n. 3 minuutin ajan. Siivilöi vesi, ja lisää papujen päälle reilusti sormisuolaa.