Olen valkoviinin ystävä. Ystävyys  tosin syveni rakkaussuhteeksi siinä vaiheessa kun lähennyin parisen vuotta takaperin Riesling-valkoviinien kanssa. Rieslingin on sanottu olevan yksi haastavimmista lajikkeista valkkareiden joukossa. Minulle kokemus oli päinvastainen, viinin sopiva hapokkuus ja raikkaus teki välittömästi vaikutuksen. 


Cono Sur-viinitalo järjesti suomalaisille, ruotsalaisille ja norjalaisille bloggaajille reseptikilpailun, jossa tuli luoda Cono Sur Bicicleta viinille kaveriksi pohjoismainen resepti. Kilpailun voittaja pääsee ystävänsä kanssa Chileen tutustumaan Cono Surin viinitilaan ja paikalliseen elämänmenoon! Kyllä, näen jo itseni tutustumassa toinen toistaan houkuttelevimpiin viineihin Chilen auringon alla.

Reseptin pääraaka-aineen tuli olla jokin seuraavista: lammas, omena, peruna tai lohi. Raaka-aineen valinta tapahtui mutkattomasti. Halusin luoda Rieslingille makupariksi yksinkertaisen ja simppelin reseptin, jossa viinin sitruksinen hapokkuus pääsee täysiin oikeuksiinsa herkullisen tuoreen lohen kera.

Alkupala koostuu kolmesta eri komponentista, joissa on kaikissa pääraaka-aineena lohi. Lautaselle kootaan viipale kylmäsavustettua lohta, raikas lohitartar sekä täyteläinen kylmäsavulohitahna rapean näkkileivän kera. Pohjoisten makujen kaverina annoksessa maistuu pehmeä avokadokastike.

Äänestä Lohitrio kilpailun finaaliin täältä

Äänestäjien kesken arvotaan 8 kappaletta Makuja Pohjolasta-kirjoja.

 Lohta kolmella eri tavalla
 

Lohitrio (2 alkupala-annosta)

Lohitartar:
120 g hyvälaatuista tuoretta lohifileetä
n. 7 cm pala kurkkua
1 pieni kevätsipuli varsineen
ripaus sormisuolaa
Koristeeksi:
1 tl ranskankermaa tai smetanaa
1 tl muikunmätiä

Kymäsavulohitahna näkkileivällä:
50g kylmäsavulohta
2 rkl ruohosipulituorejuustoa
puolikas punasipuli
1 rkl pieneksi silputtua tuoretta ruohosipulia
2 unikonsiemennäkkileipää
Koristeeksi:
ruohosipulia

Avokadokastike:
0,5 dl ranskankermaa
1 kypsä avokado
1 tl sitruunamehua
ripaus sormisuolaa

Lisäksi:
2 viipaletta kylmäsavulohta (taitellaan ”ruusukkeiksi” lautaselleLohitartarin valmistaminen:

Kuori kurkku ja kuutioi se pieniksi paloksi (n. 3mm x 3mm). Huuhtele kevätsipuli ja silppua se myös pieneksi. Poista lohifileestä nahka ja kuutioi se kurkun kanssa tasakokoisiksi paloiksi. Näin saat tartarista kauniin tasaisen massan. Sekoita ainekset sekä sormisuola keskenään kulhossa. Muotoile massasta joko käsin tai muottia apuna käyttäen kaunis keko lautaselle. Lusikoi tartarin päälle koristeeksi ranskankerma sekä muikunmäti.


Kylmäsavulohitahnan valmistaminen:

Kuori ja silppua punasipuli pieneksi. Hienonna ruohosipuli ja leikkaa kylmäsavulohi ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ainekset tuorejuuston kanssa sekaisin. Lusikoi täytettä reilusti näkkileivän päälle ja koristele tuoreella ruohosipulilla. Käytin reseptissä Åby unikonsiemennäkkileipää, mutta lohitahnan kanssa voi oikein hyvin nauttia myös esimerkiksi saaristolaisleipää.

Avokadokastikkeen valmistaminen:
Kuori avokado ja poista kivi. Surauta ranskankerma, avokado, sormisuola ja sitruunanmehu tasaiseksi kauniin vihreäksi kastikkeeksi esim. sauvasekottimella.

Kokoa tartar sekä tahna näkkärin kera lautaselle. Taittele kylmäsavulohiviipaleesta ”ruusuke” täydentämään kokonaisuutta. Viimeistele annos avokadokastikkeella. Nauti viileän Cono Sur Bicicleta Riesling viinin kera.