Olin suunnitellut grillaavani hampurilaispihvejä viikonloppuna. Noh, sääennustuksien ja tummien sadepilvien mukana katosivat haaveet grillaamisesta. Hampurilaisista en kuitenkaan luopunut, vaan päätin täyttää hampurilaiset perinteisten jauhelihapihvien sijaan uunissa pitkään hautuneella nyhtöpossulla.

Nyhtöpossu eli paremmin tunnettu ”pulled pork” on siis ihanan pehmeäksi ylikypsytettyä possunlapaa tai kassleria, joka riivitään paistamisen jälkeen säikeksi. Ja koska sadepäivänä ei ollut kiire minnekään, keittelin lihalle rauhassa omatekoisen tomaattipohjaisen bbq-kastikkeen. Tein tarkoituksella nyhtöpossua suuren satsin, sillä tiesin että se katoaisi parempiin suihin alta aikayksikön.

 

Nyhtöpossupurilainen Hellmann’s Real – majoneesilla.

pulledporkhampurilainen-1

Pulled pork eli nyhtöpossu-hampurilaiset

Tarvitset:
hampurilaissämpylöitä
1 kg kassleria

Kuivamausteseos lihalle:
2 rkl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1,5 tl sormisuolaa
1 tl roasted garlic & herb mausteseosta

Bbq-kastike lihalle:
4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
puolikas tuore chili
400 g tomaattimurskaa
1 limen mehu
2 rkl soijaa
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tummaa siirappia
0,5 dl fariinisokeria

Hampurilaisten täytteeksi:
Hellmann’s Real – majoneesia
tomaattiviipaleita
punasipulirenkaita
tuoretta ananasta

 

Nyhtöpossua riivittynä. Seuraavaksi joukkoon lisätään itsetehty bbq-kastike.
pulledpork-1
 
Sekoita kuivamausteet keskenään ja hiero mausteseos huolellisesti kauttaaltaan lihan pintaan. Laita lihakimpale tekeytymään jääkaappiin yön yli esimerkiksi muovipussissa tai tiiviissä muovirasiassa.

Laita uuni lämpenemään 110 asteeseen. Aseta liha kannellisen uunipadan pohjalle. Lisää joukkoon vettä, kunnes liha on noin puoliksi nesteen peitossa. Anna possun hautua uunissa noin viiden tunnin ajan kannen alla. Valele lihaa muutamia kertoja padan pohjalla olevalla nesteellä paiston aikana.
 

Aloita lihan kypsennyksen loppuvaiheessa valmistamaan bbq-kastiketta lihalle. Ensin kuori ja leikkaa sipuli sekä valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon tomaattimurska, pieneksi pilkottu chili sekä muut ainekset. Anna kastikkeen kiehua ja saostua hiljalleen tunnin ajan välillä sekoittaen.

Nosta liha padasta reunalliseen uunivuokaan ja revi se esimerkiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen säikeiksi.  Lorauta joukkoon hieman lihan paistonestettä lisäämään kosteutta. Seuraavaksi kippaa bbq-kastike uunivuokaan lihan kanssa ja sekoita. Peitä uunivuoka foliolla ja laita se vielä lämpenemään uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutin ajaksi.

Puolita hampurilaissämpylät ja laita täytteeksi tomaatti- ja ananasviipaleita  sekä runsaasti nyhtöpossua. Kokonaisuuden kruunaa aitoamerikkalainen Hellmann’s Real – majoneesi sekä punasipuli.

 
Ei hassumpaa sadepäivän ruokaa…

pulledporkhamburger-1

 

                Yhteistyössä Hellmann’s