Imellettyyn perunalaatikkoon on lähes yhtä monta reseptiä kuin tekijää. Sain tämän ohjeen ystäväni mieheltä, jonka mummin alkuperäinen resepti on.  Viime  jouluna tämä laatikko on nousi suosikiksi ylitse muiden. Siispä tänä jouluna valmistauduin tilanteeseen paremmin, ja tein laatikkoa tuplamäärän.
 

Imelletty perunalaatikko (vuoallinen)

1 kg jauhoisia perunoita
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl sormisuolaa
1/4 tl muskottipähkinää
0,5 dl siirappia
5 dl punaista maitoa

Pinnalle:
ruiskorppujauhoja
voinokareita

Keitä puhdistetut ja kuoritut perunat kokonaisina suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota keitinliemi talteen ja jäähdytä se haaleaksi. Survo perunat hienoksi soseeksi. Lisää joukkoon desilitra keitinvettä ja vehnäjauhot. Sekoita massa tasaiseksi ja kumoa se uunivuokaan. Laita seos 50 asteiseen uuniin imeltymään. Imeltyminen kestää n. 6-12 tuntia toivotusta imellytysasteesta riippuen. Vatkaa sosetta tasaisin väliajoin imeltymisen aikana. Tämä takaa tasaisen imeltymisen.
Mausta imelletty seos suolalla, muskottipähkinällä ja siirapilla. Lisää joukkoon maito löysentämään seosta. Lopuksi kaada laatikko voilla voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare. Anna laatikon paistua 150 asteisessa uunissa n. kahden ja puolen tunnin ajan.

 

imellettyperunalaatikko-1