Elin vielä vuosi sitten siinä uskossa, että joululaatikoiden valmistus olisi jotenkin erityisen vaikeaa puuhaa, ja että onnistuminen vaatisi vähintään perheessä vuosikymmeniä kiertäneen isoisän äidin reseptin. Perheessämme on jouluisin perinteisesti panostettu enemmän kalapöytään ja sen antimiin. Valmislaatikot ja kinkku ovat toki pöytään nostettu, muttei niiden rooli ole ollut kaksinen.
Itse asiassa en muista koskaan varsinaisesti syöneeni edes laatikoita, vaan olen muodon vuoksi kasannut lautaselleni kutakin laatikkoa ruokalusikallisen verran maistettavaksi. Tähän on tullut muutos. Tämä oli nyt toinen joulu kun valmistin kaikki joululaatikot itse alusta alkaen. Ja nyt alan ymmärtämään mistä joululaatikoissa on varsinaisesti kyse. Pitkään uunissa hautuneet mehevät laatikot ovatkin mitä ihaninta herkkua.
Tämän lanttulaatikon valmistaa alle viidessä minuutissa, mikäli kypsymisaikaa ei otetan huomioon. Siispä mikäli ensi jouluna ostat laatikot valmiina, tee edes lanttulaatikko itse. Tämän helpompaa jouluruokaa ei ole olemassakaan.

Lanttulaatikko (iso vuoallinen)

1kg lanttusosetta
1dl kermaa
1 dl punaista maitoa
1 dl ruiskorppujauhoja
2 rkl tummaa siirappia
ripaus kanelia
ripaus sormisuolaa
1 kananmuna
nokare voita

Pinalle:
ruiskorppujauhoja
voinokareita

Kaada lanttusose suureen kulhoon. Lisää joukkoon korppujauhot, kerma, maito, pehmennyt voinokare, siirappi, suola ja kaneli. Lopuksi lisää seokseen kananmuna ja sekoita huolellisesti. Kaada massa suureen voilla voideltuun vuokaan. Painele laatikon pinnalle lusikan kärjellä ”tiilikuviointia”. Ripottele päälle korppujauhoja sekä muutama voinokare.  Kypsennä laatikkoa 175 asteessa n. puolentoista tunnin ajan.

idlaatikkolanttu