Olen rakastunut punajuuriin. Syön niitä tähän aikaan vuodesta lähes päivittäin. Hyvän makunsa lisäksi punajuuret ovat terveellisiä, edullisia, ja kaiken lisäksi kotimaisia. Puhun siis vihannestiskin tuoreista punajuurista, en säilötyistä etikkamollukoista. 
Tänään sunnuntaina oli aikaa valmistaa punajuurista lihaisa laatikkoruoka. Tämä oli oikeastaan harjoittelua joulua varten, jolloin aion tehdä reseptistä variaation, jossa juhlavuutta laatikkoon tuo esim. halloumi -tai fetajuusto. Syödäänkö teillä jouluna punajuurilaatikkoa perinteisten laatikoiden rinnalla? Otan mielelläni vastaan vinkkejä hyväksi todetuista resepteistä.

Punajuuri-lihalaatikko
1 kg punajuuria
2 rkl oliiviöljyä
3 isohkoa sipulia
2 valkosipulin kynttä
400g naudan paistijauhelihaa
2 liha fondantia
sormisuolaa
mustapippuria

Munamaito:
1,5dl vettä
1,5 dl maitoa
3 kananmunaa

Keitä pestyt ja harjatut punajuuret vähässä vedessä kypsiksi (n. 45 minuuttia). Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä punajuuret kylmän, juoksevan veden alla. Punajuurten kuori irtoaa helposti veitsellä varovasti rapsuttaen. Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi.

Kuullota kuoritut, silputut sipulit sekä valkosipulit paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon jauheliha mausteineen, hakkaa se muruksi ja anna ruskistua.

Lisää jauheliha-sipuliseoksen joukkoon raastettu punajuuri sekä munamaito. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa n. 30 minuutin ajan, tai kunnes munamaito hyytyy.

Laatikon kanssa sopii lisäkkeeksi esim. smetana.

idpunajuurilaatikko