Kaupan valmiista mysleistä jää helposti paha mieli. Seoksista saa oikein etsiä suurennuslasin kera hedelmän tai pähkinän palasia. Kaiken lisäksi valmismyslit ovat ravintosisällöltään kovin hataralla pohjalla, eikä sokerissa ole säästelty.
Tässä on todella helppo perusmyslin resepti, jota voi muunnella mielensä mukaisesti. Halutessasi voit lisätä joukkoon oikeastaan mitä tahansa kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Itse käytin kaapin pohjalta löytyneet kuivatut karpalot sekä rusinat. Karpaloilla sai mysliin mukavan kirpeän vivahteen.

Itse tehty uunissa paahdettu mysli (reilu litra)

5 dl (luomu) kaurahiutaleita
2 dl pähkinäsekoitusta
1 dl auringonkukansiemeniä
1dl seesaminsiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
2 rkl rypsiöljyä
2-4 rkl hunajaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rusinoita


Pilko pähkinäsekoitus veitsellä  karkeaksi rouheeksi. Mielestäni pähkinät saavat kuitenkin jäädä hyvän kokoisiksi, hieman isommiksi sattumiksi. Sekoita kaikki ainesosat keskenään kulhossa (lukuun ottamatta karpaloita ja rusinoita). Levitä seos tasaisesti leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista seosta n.150 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Kääntele mysliä muutamia kertoja paiston aikana, jotta se kypsyy tasaisesti. Ole kuitenkin varovainen, ettet polta mysliä. Seos saattaa kärvähtää ja ottaa liikaa väriä.
Anna myslin jäähtyä rauhassa leivinpaperilla. Lisää joukkoon rusinat ja kuivatut karpalot. Säilytys puhtaassa ja ilmatiiviissä purkissa.