Tässä vielä yksi tapasvinkki  kotikokeille sekä Barcelonaan reissaaville herkuttelijoille. Pan con tomate tarkoittaa ”leipää tomaatilla”. Nimi saattaa kuullostaa vaatimattomalta,  mutta maku on jotain aivan muuta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tomaattileipää saa tilattua lähes jokaisesta espanjalaisesta ravintolasta sekä tapas-paikasta. Olin havaitsevinani, että tätä syödään niin alkupalana, suolapalana viinilasillisen kanssa kuin pääruoankin kaverina.

Pan con tomate

Rapeakuorista vaaleaa leipää
hyvälaatuista oliiviöljyä
valkosipulinkynsiä
tomaattia
sormisuolaa

Leikkaa leipä sopivankokoisiksi viipaleiksi. Paahda leipäviipaleet pinnaltaan rapeiksi. (Leipää ei ole pakko paahtaa, mutta mielestäni paahdettu leipä toimii tässä huomattavasti paremmin.) Hiero leivän pinnalle ensin kuorittua ja halkaistua valkospulinkynttä. Tällä saat leipiin juuri sopivasti makua ja tuoksua valkosipulista. Sitten hiero pintaan vuorostaan halki leikattua tomaatin puolikasta siten, että leipään tarttuu tomaatista mehua sekä sen lihaa. Lopuksi pirskottele leipien päälle oliiviöljyä sekä sirottele sormisuolaa.
Tässä arkisemmassa versiossa ei leipää oltu paahdettu, ja se oli valmistettu patongista.

Tässä versiossa puolestaan oli käytetty mausteena suolan lisäksi myös kuminaa, joka toi mukavan vivahteen leipiin.