Olen tainnut aikaisemminkin blogissa mainita kokkikerhostamme nimeltä Good Food & Co. Ideana on siis se, että jokainen kutsuu vuorollaan illalliselle muut ”kerholaiset”. Illallisen emäntä/isäntä saa päättää kokonaisuuden teeman sekä koota reseptit. Ruoka valmistetaan ja nautitaan yhdessä. Tähän mennessä on teemoina ollut mm. ruotsalaista kokkailua, kanadalaista ruokaa, rapujuhlat, piknikretki, jne. Tällä kertaa ystäväni Tiina päätti järjestää meille suklaatastingin! Mikä mahtava idea. Arvovaltainen raati teki luonnollisestikin tehtävänsä ja maisteli peräti 21 eri suklaalajia.

Oli todella mielenkiintoista päästä oikein kunnolla vertailemaan ja maistelemaan näin montaa eri lajia peräkkäin. Itse kukin alkoi maistelun edetessä kuvailemaan suklaita kuten viinejä konsanaan- ja pöydän ääressä innostuttiin analysoimaan eri vivahteita ammattilaisten ottein. -”Tunkkainen”, -”Kermainen, tasaisen pehmeä”, -”Hyi yök!”, -”Maistuu mullalta!”, ”-Tän mä tunnistan, tää on Fazerina!”.

 

 Tastingissa oli 3 kategoriaa:

  • Tummat suklaat (kaakaota 40 prosentista 90 prosenttiin saakka)
  • Markettisuklaat (erilaisia maitosuklaita sekä maustettuja ja täytettyjä suklaita)
  • Raadin omat lempisuklaat (jokainen toi mukanansa omaa lempisuklaata, tosin Wiener Nougat ei kai kriittisen määrittelyn mukaan ole suklaa?)

Miten suklaat arvosteltiin:

  • Suklaita maisteltiin sokkona siten, ettei pakkauksia ollut nähtävillä
  • Kukin suklaa tuli arvostella asteikolla 1-4. 
  • Korkeimman pistemäärän saanut suklaa julistettiin voittajaksi.
  • Suklaiden makua neutraloitiin maistelujen välissä pureskelemalla leipää sekä juomalla vettä (aika professionaalia, eikö vain…?)             

Tummien suklaiden kategoriassa kaksi eniten pisteitä kerännyttä suklaata olivat:
– Fazerin Thin Dark tumma suklaa
– Stockmannin käsintehty tumma suklaa

Tummissa suklaissa sijoitusten hännille jäivät:
– Brunnbergin tumma suklaa
– Sekä hieman yllättäen joukon kallein VALOR merkkinen tumma suklaa

Markettisuklaiden aatelistoa:
– Pirkan Creme Brulee täytesuklaa (maistui mielestäni Kinder-täytesuklaalta)
– Marabou Premium Lemon & Ginger täytesuklaa

Markettisuklaiden inhokit:
– Rainbow Delizione Päärynä & Karamelli maitosuklaa
– Marabou Sensation Blueberry Milk täytesuklaa 

Täytyy vielä erikseen mainita ja kauhistella, että mikäli en olisi tiennyt maistavani Rainbow suklaan kohdalla suklaata, olisin luullut sen olevan jonkinlainen irtokarkki. Kaakaon makua ei ollut nimeksikään.

 

Ja miltä keittiössä näyttää, kun on maisteltu yli 20 suklaalajia.

Olen itse seuraavan kokkikerhon emäntänä, enkä oiken osaa päättää illan teemaa tai menua. Mietin josko kokkailisi japanilaista ruokaa tai tekisi itse alusta alkaen pastaa tai ravioleja. Ideoita?