Macaron on ranskalainen sievä pieni leivos, joka valmistetaan munan valkuaisesta, mantelijauheesta, tomusokerista ja sokerista. Minulle tuli suorastaan pakottava tarve kokeilla näiden pyöryläisten tekoa, sillä ne ovat vastuttamattoman kauniin näköisiä. Silläkin uhalla, että olen lukenut ja kuullut kymmeniä ja kymmeniä tarinoita siitä, kuinka helposti tässä reseptissä menee jokin vikaan, ja lopputulos on kaikkea muuta kuin onnistunut. Valmistauduin urakkaan hankkimalla ruoanlaitossa käytettävän lämpömittarin, jotta saan sokeriliemen kuumennettua mahdollisimman lähelle haluttua lämpötilaa.

Noh, joko olen todella taitava, sitten minulla oli ns. ”hullun tuuria”. Veikkaan jälkimmäistä. Nämä nimittäin onnistuivat mielestäni yllättävän hyvin. Keksin kuoret olivat päältä rapsakoita, ja niiden sisältä kuitenkin löytyi pehmeää sitkoa. Tosin kuoret olisivat voineet olla hieman pienempiä ja tasakokoisempia, mutta keskitytään siihen sitten seuraavalla kerralla. Täytin nämä vaaleanpunaiset unelmat vadelma-tuorejuusto-valkosuklaa täytteellä. Hyvän ja selkeän reseptin löysin Jauhot Suussa-blogista.

Macaron leivokset

150g mantelijauhoa
150g tomusokeria
120g valkuaista (”vanhennutettu” vähintään 1 vrk jääkapissa)
185g hienoa sokeria
50g vettä
lusikan kärjellinen pinkkiä pastaväriä

 1. Mittaa (siivilöity) mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.
 2. Mittaa valkuaisista 60g toiseen kulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.
 3. Jätä loput 60g valkuaista odottamaan vuoroaan.
 4. Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan ja kuumenna sekoittamatta keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).
 5. Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja.
 6. Kun sokeriliemi saavuttaa kattilassasi 110°C:n lämpötilan, kaada seohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt.
 7. Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää pastaväri.
 8. Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana.
 9. Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä. Pursotettuasi pellillisen, kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.
 10. Anna taikinan levätä n. 15-30 min ennen paistamista.
 11. Paista kuoret 160 asteessa n. 14 min ajan
 12. Jäähdytä kuoret täysin ennen kuin täytät ne.

Vadelma-tuorejuusto-valkosuklaatäyte

1 pkt Philadelphia tuorejuustoa
2-4 tl vadelmamarmeladia
100g valkoista suklaata

Kuumenna suklaa vesihauteessa sulaksi, ja sekoita se tuorejuuston ja marmeladin kanssa tasaiseksi kauniin vaaleanpunaiseksi tahnaksi. Täytä keksinpuolikkaat tahnalla, ja paina ne hennosti sileät, tasaiset puolet vastakkain.