Kaikille sushin ystäville on nyt tulossa todellista silmänruokaa. Tyttöjen kanssa päätettiin pitää ”pienet” sushikestit lauantaina. Noh, hommahan lähti aivan käsistä. Kuvista voisi päätellä, että syöjiä oli useampia, mutta todellisuudessa meitä oli vain neljä. Riisiä tuli keitettyä runsaasti, ja kun täytteitäkin riitti – niin pitihän ne kaikki käyttää. Ruokaa kun ei saa heittää pois.

Ja nyt täytyy kehua meitä tyttöjä, sillä sushit oli ihan superhyviä. Riisistä tuli juuri oikeanlaista, ja se maustettiin tietysti sushi-etikalla, sokerilla ja suolalla. Riisin koostumuksen saaminen oikeanlaiseksi on koko homman vaikein juttu. Siinä kun onnistuu, on loput hommasta lähes lastenleikkiä.

Sain viime jouluna siskolta lahjaksi Tupperwaren nigirimuotin, jolla sai aikaan näppärästi saman kokoisia siloisia riisipalleroita.

Sushiin soveltuu hyvälaatuinen lohi, ja kannattaa vielä mainita myyjälle erikseen, että lohen tulee olla ”sushilaatuista”. Itse ostan aina susheihin Stockmannilta ruodotonta exclusive lohta tuoretiskistä. Taattua laatua, ja lohi sulaa suuhun. Tässä ainesosassa ei kannata pihistellä.

Ja pitihän sitä mätiäkin laittaa makien päälle. Omiksi suosikikseini nousi nigirit, joissa oli kevyesti kypsytettyä lohta ruohosipulin kera.
Ystäväni toi sushin kanssa nautittavaksi Pares Balta kuohuviiniä. Nappivalinta.

Ei hassumpi setti – itsetehdyiksi susheiksi.

Vai mitäs sanotte?
Jälkkäriksi oli ihan vain mutakakkua, vaniljajäätelöä ja passion hedelmää.

Sushiriisin keittäminen

5 dl japanilaista arroz riisiä

7,5 dl vettä
Sushietikkaa
Hyppysellinen suolaa
Hyppysellinen sokeria
Huuhtele riisi huolellisesti muutamaan kertaan kylmän veden alla.
Lisää kattilaan yhtä osaa riisiä kohden puolitoista osaa vettä. Lisää keitinveteen riisi ja hieman suolaa. Anna riisin kiehua kannen alla hiljalleen n. 15 minuuttia. Sammuta hella, ja anna riisin vielä hautua n. kymmenisen minuuttia.
Kuumenna toisessa kattilassa sushi-etikka, ja lisää siihen suola ja sokeri.
Kumoa riisi laakealle astialle, ja kaada sen päälle n. 5-7 rkl sushietikkaa, johon olet sekoittanut suolan ja sokerin. Kääntele riisiä astiassa ja ”löyhyttele” sitä samalla esim. viuhkalla tai sanomalehdelle. Kun riisi on jäähtynyt, on se valmista sushiin käytettäväksi.
Tuo etikan määrä suhteessa riisin on hieman epämääräinen, ja reseptistä riippuen sen määrä saattaa vaihdella yli puolella suuntaan tai toiseen. Mielestäni kannattaa aloittaa sen lisääminen varovasti ja maistella riisiä lisäämiskertojen välillä. Näin löydät omaan makuusi sopivan suhteen.