Olen käynyt Vietnamissa noin kuutisen vuotta sitten, ja kokemus oli eksoottinen. Välillä eksyimme minun makuuni astetta tai paria liian autenttisiin ruokapaikkoihin, ja Mekong-joen varrella eteemme tuotiin mm. rottaa. Ei varmaankaan tarvitse kertoa, että se jäi lautaselle. Mieleeni kuitenkin jäi nämä riisipaperiin rullatut kevätkääryleet. Muistan käyneeni pienemmässä kylässä, jossa meille esiteltiin kuinka tätä riisipaperia valmistetaan.
Ainoa syy siihen, etten ollut valmistanut näitä aikaisemmin oli yksinkertaisesti se, että tuon riisipaperin metsästäminen ei ole tehty Helsingissä liian helpoksi. Suosittelen siis tekemään ostoksia Hämeentien etnisemmissä elintarvikeliikkeissä. Itse olen suosinut Vii Voan-nimistä kauppaa Hakaniemen Kauppahallin kupeessa. Iso paketti riisipaperiarkkeja maksoi reilut pari euroa. Ja vinkkinä vielä, että sieltä löytyy todella edullisesti erilaisia chili- ja maustekastikkeita.


Vietnamilaiset kevätkääryleet (12 kpl)

12 riisipaperiarkkia
1 avokado
Ruukku minttua
Ruukku korianteria
2 porkkanaa
1 ruukku salaattia1 pkt mungopavunituja

pieni pala hyvälaatuista raakaa lohta
12 jättikatkaravun pyrstöä
lime
lasinuudelia
Kastikkeeksi:
Dippikastikkeena käytin paria erilaista chili- ja hapanimeläkastiketta suoraan pullosta, sekä soijakastiketta, jonne lisäsin hienonnettua chiliä ja inkivääriä.
Hienonna salaatti, korianteri ja minttu. Suikaloi avokado ja raasta porkkana. Keitä ja siivilöi lasinuudelit. Poista ravunpyrstöistä kova pyrstökuori. Leikkaa lohesta ohuita siivuja. Upota yksittäinen riisipaperiarkki hetkeksi kulhoon jossa on lämmintä vettä – ota riisipaperiarkki pois vedestä kun se alkaa selkeästi pehmetä, ja muuttaa muotonsa elastiseksi. Varovasti aseta riisipaperi isolle lautaselle tai muulle alustalle, josta saat sen helposti irti. Kasaa riisipaperin päälle mieleisiäsi täytteitä. Tein itse rapu- sekä lohivariaatioita. Lopuksi purista täytekeon päälle limestä mehua – ja rullaa annos nätiksi paketiksi. Mikäli haluat rullata ammattilaisen ottein, kannattaa katsoa esim. YouTubesta malliesimerkkejä.
Parasta näissä rullissa on keveys ja raikkaus – korianterin ja mintun kanssa ei kannata säästellä. Rullia voi dippailla mieleisiinsä soosseihin ja kastikkeisiin. Ihana vaihtoehto tuhdeille uppopaistetuille kevätrullille