Kuten aikaisemmassa postauksessa kerroinkin, veljeni perhe oli torstaina meillä syömässä. Mietin pääni puhki, mitä oikein tarjoaisin, eikä minulla ollut menun suhteen sen kummempaa inspiraatiota.

Joskus tuntuu muutenkin vaikealta sovittaa yhteen alku-, pää- ja jälkiruokaa, sillä mielessä on enemmänkin erillisiä reseptejä joita haluaisi kokeilla täydellisesti kootun yhteensopivan menun sijaan. Tein nyt ruoat ihan fiiliksen mukaan, eivätkä ne nyt ehkä sääntöjen mukaan sopineet täydellisesti yhteen – mutta ainakin vieraille maistui.

Alkupalaksi oli maalaisleipää voin kera sekä seesamileipätikkujen ympärille kiedottua ilmakuivattua kinkkua.


Salaattina oli leipäjuusto-mansikkalasaatti.
Pääruoaksi tein pannulla paistettua nieriää ja peruna-kananmunamuhennosta kylmän kalakastikkeen kera.

Paistettu kala koristeltiin sipulilla, tuoreella tillillä, kevätsipulilla ja sitruunalla. Kaikessa kiireessä ikävä kyllä en kerennyt ottaa kuvia valmiista annoksista. Myös kalakastike jäi kuvaamatta, mutta resepti löytyy alapuolelta.


Jälkkäriksi nautittiin vadelma-mustikka täytekakkua.


Seesamitikut ilmakuivatulla kinkulla (6:lle)

6 seesamileipätikkua
6-10 siivua ilmakuivattua kinkkua.

Kääri leipätikkujen ympärille napakasti siivu tai pari ilmakuivattua kinkkua. Asettele kauniisti tarjoiluastialle. Voit halutessasi raastaa tikkujen päälle parmesan-juustoa.


Leipäjuusto-mansikkasalaatti (4:lle)

Pala leipäjuustoa
Pieni rasia mansikoita
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
1 kurkku
2 rkl pannulla paahdettuja pinjansiemeniä
Vaaleaa balsamicoa kastikkeeksi

Revi salaatti ja rucola tarjoiluastiaan, lisää pilkottu kurkku, juusto ja mansikat. Paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla kultaisen ruskeiksi ja sirottele salaatin päälle. Tarjoile esim. vaalean balsamicon kera.

 

Paistetut nieriäfileet (4:lle)

2-3 isoa ruodotonta nieriäfileetä
sitruunaa
mustapippuria
merisuolaa
kevätsipulia muutama varsi
3 sipulia

Pyyhi kalafileet talouspaperilla kuivaksi. Purista fileiden päälle puolikkaan sitruunan mehu sekä sirottele reippaasti merisuolaa sekä pippuria. Anna maustua hetki. Ei kannata ihmetellä, mikäli sitruuna alkaa muuttaa kalan väriä vaaleammaksi – sitruunan happo alkaa hiljalleen jo kypsyttää kalaa suolan kanssa.

Paista kalafileet öljyssä keskikuumalla pannulla. Paista kalaa nahkapuolelta pidempään, lähes kypsäksi ja käytä vielä hetken filepuolta pannulla. Nieriästä saa lähes takuulla mehukkaan ja sopivan kypsän, sillä tuo nahka estää kalan kuivumista sekä palamista. Asettele kala tarjoiluvadille ja asettele sen päälle öljyssä kuullotettu sipuli. Lopuksi purista vielä kalojen päälle sitruunamehua ja koristele tillillä sekä kevätsipulilla.

 

Peruna-kanamunamuhennos (4:lle)

reilu puoli kiloa varhaisperunoita
4-5 kananmunaa
1 dl silputtua lehtipersiljaa
1 dl sulatettua voita
suolaa
mustapippuria

Keitä hyvin pestyt perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Keitä kananmunat kovaksi ja kuori ne. Murskaa tarjoiluastiassa keitetyt perunat sekä kypsät kananmunat tasaiseksi muhennokseksi. Mausta voisulalla, mustapippurilla, suolalla ja lehtipersiljalla, ja sekoita seos uudelleen. Tarjoa heti päälisukkeen kera.

 

Kylmä kalakastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl tuoretta tilliä
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
2 rkl sitruunan mehua
puolikas sipuli
puolikas kurkku
1 omena

Sekoita tuoreet yrtit, sitruunamehu ja mausteet kermaviilin joukkoon. Raasta kurkku, omena ja sipuli sekä lisää kermaviilin sekaan sekoittaen. Tarkista maku, ja lisää halutessasi mausteita. Mielestäni tämä on tähänastista kylmistä kermaviilipohjaisista kalakastikkeista ehdottomasti paras. Kurkku ja etenkin omena tuo kastikkeeseen mehevän ja raikkaan tuntuman.

 

Mustikka-vadelma täytekakku

Jälkkäriksi tein marjaisan täytekakun, joka on tehty 3 munan kakun ohjeella. Täytteenä käytin omatekoista vadelmahilloa sekä tuoreita kotimaisia mustikoita parisen desiä. Kakku on koristeltu kauden marjoilla.