Tänään isi ja äiti kävi kylässä pitkästä aikaa. Illalliseksi olin laittanut uunilohta, halloumisalaattia, parsakaalia ja uusia perunoita. Jälkkärinä oli mansikkarahkaa. Haasteen ruoanlaittoon toi iskän vähähiilarinen ruokavalio. Alunperin meinasin tehdä jotain erikoista ”karppiruokaa”, mutta päädyinkin lopulta vain korvaamaan hänen perunat parsakaalilla. Nopeatempoiseen viikonloppuun on mahtunut yhdet häät ja polttarit, joten reseptien selaamiseen ei jäänyt ylimääräistä aikaa. Mutta hyvin tälläkin menulla pärjättiin.

Kävin eilen Stoccalla ja kalatiskin mies sai minut ”puhuttua ympäri” ostamaan kotimaista villilohta, jota kuulemma on tarjolla heillä vain parisen viikkoa vuodesta. Täytyy kyllä sanoa, että kalan maku löi minut ällikällä, mielettömän mehukasta ja laadukasta kalaa. Kuorrutin kalan suolalla, pippurilla, sitruunalla, sipulilla, katkaravuilla, mustapippuri-ranskankermalla ja kevätsipulin varsilla.


Jälkiruoaksi tein nopeasti vain mansikkarahkaa maljoihin, jotka koristelin mansikoilla, mustikoilla, limellä ja palalla tummaa suklaata. Ensi kerralla sitten kokeillaan jotain erikoisempaa ”karppi-jälkiruokaa”.


idmarjamaljat
Ja vielä bonuskuva Sulosta, jolla on rahkaa partakarvoissa. Sulo on kermavaahdon ystävä, ilme kertonee kaiken.


Halloumisalatti (4-6 isoa annosta)

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
punainen paprika
oranssi paprika
3 tomaattia
1 avokado
puolikas kurkku
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 pkt halloumia
oliiviöljyä paistamiseen
mustapippuria mausteeksi

Pese ja pilko kasvikset ja asettele tarjoiluastiaan. Leikkaa halloumijuusto viipaleiksi ja paista se rapeaksi ja kullanruskeaksi kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Halloumin voit halutessasi maustaa mustapippurilla. Suolaa ei tule lisätä, sillä juusto on itsessään todella suolaista. Paahda vielä siemenet kuivalla pannulla ruskeiksi ja ripottele salaatin päälle. Salaatin voi halutessa maustaa esim. balsamicolla ja oliviiöljyllä.

Kuorrutettu uunilohi (4-6:lle)

1 kg lohifile
1 iso sipuli
1 prk mustapippuri creme bounjour ranskankermavalmistetta
merisuolaa
mustapippuria
sitruunan mehua
n. 4 kevätsipulin vartta
1pss pakastekatkarapuja.

Asettele ruodoista puhdistettu lohifilee vuoalle. Purista sen päälle reilusti sitruunan mehua. Ripottele pinnalle runsaasti hienoa merisuolaa sekä mustapippuria. Päällystä lohi öljyssä kuullotetulla sipulilla sekä levitä sen päälle tasaisesti koko purkki ranskankermavalmistetta. Ripottele kuorrutteen päälle vielä katkaravut. Paista 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia. Ennen tarjoilua purista vielä kertaalleen lohen päälle sitruunan mehua sekä asettele sen päälle hienonnetut kevätsipulinvarret.

Mansikkarahkamaljat (4 annosta)

4dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
1 l mansikoita
(1-2 rkl sokeria)
koristeluun marjoja, limeviipaleet tai esim. suklaarouhetta tms.

Vaahdota kuohukerma ja lisää sen joukkoon maitorahka sekä pieneksi pilkotut tuoreet mansikat. Sekoita seos tasaiseksi massaksi. Lisää halutessasi sokeria makusi mukaan. Itse koitin jättää sokerin vähemmälle tuon isän ruokavalion vuoksi. Lusikoi seos annosmaljoihin ja koristele mielesi mukaan.