Talven suosikkileivoksiini kuuluvat runebergintortut. Tänä talvena päätin päästää itseni helpolla ja tehdä runebergintortut kakun muodossa – ja ystävänpäivänä tietysti sydämen muotoisena. Tämä resepti on mukailtu Helsingin Sanomissa julkaistusta reseptistä.
Runeberginkakku (n. 8:lle)
Pohja:
125 g voita
2 kananmunaa
1,5 dl piparkakkua
40 g mantelirouhetta
1,5 rkl kardemummaa
1 dl vehnäjauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
1,5 dl kuohukermaa
Vuoan voiteluun:
rasvaa
korppujauhoja
Kostukkeeksi:
3/4dl vettä
3/4 dl punssia (punssin voi jättää halutessaan kokonaan pois ja kostuttaa kakun sokerivedellä)
2 rkl sokeria
Päälle:
sokerikuorrutetta
vadelmahilloa
Voitele vuoka voilla ja korppujauhoilla. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita piparit muovipussiin ja kauli ne muruiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää kuivat aineet ja lopuksi kerma.
Kaada massa pyöreään/sydämenmuotoiseen kuivakakkuvuokaan. Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja paista alimmalla tasolla noin 30–45 minuuttia. Kakku on valmis, kun se irtoaa reunoista, tai tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna kakun seistä ja kumoa se vasta sitten.
Keitä kostutusta varten vesi, punssi ja sokeri. Koristele vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella. Toiset myös halkaisevat kakun, ja tekevät myös välikerroksen hillolla ja/tai sokerikuorrutteella.