Entinen ruotsinopettajani toi luokan joulujuhliin itsetehtyjä perinteisiä ruotsalaisia sahramipullia (lussebullar). Pullat olivat ihanan pehmeitä, ja väriltään hassun oranssinkeltaisia. Nämä pullat kuuluvat Ruotsissa jouluun sekä etenkin Lucianpäivän viettoon. Ne saavat keltaisen sävynsä sahramista. Tänään kokeilin itse valmistaa pullia ensimmäistä kertaa – maku oli kyllä kohdillaan, mutta ulkonältään näistä tuli tällasia ”pullukoita”, eikä sellaisia kierreunelmia kuin olin toivonut. Alkuperäiseen reseptiin ei kardemummaa lisätä, mutta mielestäni se kuuluu jouluu – ja pulliin.

Jouluiset sahramipullat ruotsalaiseen tapaan (n. pellillinen)

3 dl maitoa
0,5 g sahramia
100g voita
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
1 pss kuivahiivaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
(1,5 tl kardemummaa)

Kaada sahrami lämmitettävän maidon joukkoon (42 astetta). Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Hiero rasva ja sokeri pehmeäksi massaksi. Lisää kananmuna, ripaus suolaa ja maito. Sekoita joukkoon ensin jauhot, joissa on kuivahiiva ja lisää loput jauhoista, kunnes taikina on sopivan pehmeää. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia lämpimässä liinan alla. Vaivaa taikinasta ilmakuplia pois, leivo tangoksi ja jaa se n. 20 osaan. Leivo taikinasta 1cm paksuisia ja 18 cm pitkiä nauhoja. Muotoile niistä esimerkiksi s-kirjain, hannunvaakuna tai muu haluamasi kuvio. Koristele lopuksi rusinoilla. Anna kohota ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.